Специално за онези, които си падат по пикантното - невероятен

...
Специално за онези, които си падат по пикантното - невероятен
Коментари Харесай

Домашен чили сос със зехтин

Специално за тези, които си падат по пикантното - необикновен домакински чили сос със зехтин

Необходими Продукти

● зехтин - 100 мл екстра Върджин
● люти чушки - 100 г, сухи, червени
● морска сол - 3 с.л. (на кристали)
● рибено масло - 2 с.л. (по желание)

Начин на подготвяне

Приготвям този домакински чили сос всяко лято и имам от него за цяла година. Лесен, пестелив и доста пикантен.

За рецептата употребявам домашно създадени ситни червени люти чушлета, които авансово изсушавам върху тавичка с оризова хартия на студено, хладно място и на сянка, с цел да запазят цвета си по-дълго.

Предварително изсушените люти чушлета разчиствам от дръжките, разбърквам със зехтина и едрата морска сол в стъклено бурканче с похлупак и разбърниквам интензивно. Имайте поради, че морската сол няма да се разтвори изцяло в зехтина, а единствено ще го овкуси последователно. По предпочитание може да прибавите рибено масло на усет, придава доста прелестен рибен мирис и овкусява в допълнение соса.

Прибирам сместа в хладилника и след няколко дни лютите чушлета са си отпуснали в зехтина аромата и лютия усет. Хубаво е понякога да го разбърквате, с цел да ускорите процеса.

Държи се в хладилника и не се скапва цяла година и повече (досега не ми се е случвало да се скапе или да промени вкусовите си качества), единствено усетът му става по-наситен и натоварен. Когато ви привърши, може да добавяте още зехтин, с цел да имате за по-дълго време.

Преди приложимост го извадете за 5 минути на стайна температура, тъй като на студено в хладилника зехтинът леко замръзва и се стяга.

Подходящ е за подправяне на ястия с всевъзможни меса, за постни ястия, за разнообразни сосове, за супи, паста, риби, даже намазан върху препечена филийка е неповторимо апетитен.

Домашният чили сос със зехтин е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР