Специално за читателите на Dir.bg говори един от ключовите участници

...
Специално за читателите на Dir.bg говори един от ключовите участници
Коментари Харесай

Константин Камарас пред Dir.bg: Въпросът е дали Chat GPT е новият бизнес модел за издателите

Специално за читателите на Dir.bg приказва един от основните участници - председателят на борда на шефовете на Асоциацията за цифров маркетинг и реклама . Страстта му към медиите стартира още при започване на кариерата му през 90-те години. Камарас създава IAB Гърция през 2001-ва, а година по-късно става съосновател на IAB Europe. Също по този начин работи като консултант на OPA Europe за премиум наличие и най-хубавите практики в региона на цифровата публицистика. 

- Благодаря Ви, че сте тук за празненствата по случай 25 години Dir.bg. Когато започнахте презентацията си, споменахте, че при започване на кариерата си сте били управител на вестник. Сега, години по-късно, светът се е трансформирал доста с технологиите изключително когато става дума за медиите. Какво обаче не се промени?

- Първо, сърдечни благодарности за достойнството да бъда ваш посетител и сърдечни поздравления за 25-годишнината на Dir.bg. Смятам, че знаете, че качествените вести в актуалните демократични общества са жизненоважни. И това е нещо, за което би трябвало да се грижим. И в действителност, с цел да отговоря на въпроса Ви, това би било отправната точка. Това, което не се е трансформирало от дните ми на студент преди повече от 30 години, когато опазих дипломна работа по мениджмънт на вестници и отидох да работя в най-голямата за времето си пресгрупа в Гърция, е смисъла на качествените, достоверни и задълбочени вести за едно демократично общество, популяризирани на хартия, в ефир или онлайн. Проблемът е, че това се трансформира в доста по-сериозно предизвикателство, тъй като издаването на вестник е обвързвано с доста процеси. Трябва ви хартия, би трябвало да имате печатница. Става въпрос за сериозна активност. И знам, че споделям очевидното, само че е значимо да го подчертая. Конкуренцията за основаване на вести е голяма. Ето за какво достоверността е извънредно значима, качеството на продукта също, тъй като има доста " отпадък ", който живее своя живот в пространството. Ето за какво рисковете от дезинформация са огромни. Още по-страшното е, че дезинформацията се трансформира в действителен проблем. Качественото издание на вести остава от главно или фундаментално значение за западните общества. Но това се трансформира в доста по-комплексен въпрос.

- От предишното към сегашното и към бъдещето. Ще Ви задам един сложен от моя позиция въпрос. Как смятате, че хората ще получават информация след 15 години?

- Ами, знаете ли, футуризмът в никакъв случай не е бил моята мощ? И би трябвало да кажа, че когато за първи път гледах " Minority Report " преди 25 години, си помислих, че това не може да се случи. Ако в този момент гледате кино лентата, ще видите, че като изключим летящите коли, в действителност огромна част от нещата се случиха. Същото си помислих, когато гледах кино лентата с Хоакин Финикс и с гласа на Скарлет Йохансон - " ТЯ ", умопомрачителен, необикновен филм, само че и заплашителен. И си споделих: " Знаеш ли, това това може би в никакъв случай няма да е действителност, само че не се знае ". Вашият персонален помощник към този момент е с изкуствен интелект, вие се възползвате от изкуствения разсъдък със Siri и Alexa. Да имате персонален помощник с изкуствен интелект, който ви оповестява персонализирани вести всяка заран към този момент не е сюрреалистично. Аз нямам проблем с това. Разбира се, според от това какъв тип са новините, по какъв начин се сортират, по какъв начин се ревизират, какъв брой са достоверни.

- В прочут смисъл това е действителността сега, тъй като имаме езикови модели като Chat  GPT, да вземем за пример, Рое и други, и те могат да работят като персонални асистенти в прочут смисъл...

- Тук въпросът е обвързван с напредъка. Но не забравяйте, че софтуерният напредък по формулировка е безпристрастен. По формулировка технологията е неутрална. Когато за първи път сме изобретили ножа, той е бил безпристрастен инструмент. Можете да го употребявате, с цел да си нарежете храната и да ядете. Можете да го употребявате, с цел да прободете някого. Същото се отнася и за всяка технология. Истинският въпрос е дали посредством Chat GPT в близкото бъдеще издателите могат да открият нов бизнес модел. Премиум издателите на качествени вести, които влагат в публицистиката, влагат в инспекция на информацията, влагат в проверяващи практики и така нататък, могат да имат реален бизнес модел и затова да печелят от настоящето състояние. Такова решение към момента не е открито. Оттук идва и въпросът, че на доста издатели ще се наложи да заплащат, в случай че разгласяват наличие, основано от чат GPT. Ще би трябвало да заплащат лицензионна такса. Въпрос на полемики.

- Да, същото е и с генераторите на текст в изображение и така нататък

- Точно по този начин.

- В речта си за медийни абонаменти говорихте, че това е в действителност значимо в днешно време. Аз, като медия, по какъв начин да накарам хората да се абонират?

- Е, знаете ли, това е въпросът за милион $...всъщност е за доста повече от милион $. Трябва да имаш относително огромна публика. Също да създавате неповторим артикул за продажба, тъй като в този смисъл новините са артикул като всеки различен, само че специфичен артикул, което значи, че вашият неповторим артикул може да бъде наличието, което създавате, може да бъде и потребителският интерфейс, който предоставяте, и може да бъде методът, по който се популяризира информацията. И по този начин, има артикул, има ценообразуване, има опаковка, има разположение, има дистрибуция. Аз постоянно съм бил романтик, когато става дума за наличието. След като имате всичко това, би трябвало да помислите какъв брой хора може да са подготвени да платят и дали ще ви излязат сметките. Понякога се получава, от време на време не. Но се стартира по този начин.

- А какъв брой е значимо да тествате аудиторията си, с цел да сте сполучливи в бизнес проект?

- По отношение на абонаментите, имате поради?

- Да!

- Това се прави с безвъзмездни абонаменти. В близкото минало моделът беше - безвъзмезден първи месец и по-късно си плащате. Много хора се записаха. И откакто месецът свърши, получавате 98% отводи от абонамента. Сега издателите споделят " Не " на този модел. Това, което вършат, е да вземат едно евро за първия месец, тъй като желаят да пробват аудиторията си. Концепцията е да бръкнете в джоба си, да извадите петдесет цента и да ги дадете за нещо, което ще получават един месец. Това е жест, който може да промени манталитета, уповавам се.

- Да... нещо, което беше доста забавно за мен. Вие споменахте, че аудиото е новото видео. Можете ли да ни разкажете повече? Разкажете повече за проблемите с монетизацията?

- Е, знаете, че издаването на премиум наличие, исторически идва от вестниците. Вестниците са текстова медия, която към този момент е имала проблеми. В средата на предишния век с навлизането на фотографията в пресата, се основава скандал. Сега, всички разбираме, че когато се премине оттатък текста и се основава аудиовизуално наличие, е комплицирано и прекомерно амбициозно. Аудиото е по-евтино за произвеждане, може да се употребява редом с други действия и може да се употребява и навън по-лесно, изключително в една постпандемична среда, в която всички жадуваме да сме навън, както е в този момент. Също по този начин, наподобява, че е доста известен измежду поколението Z. Допада на всички, тъй като ги мързи да четат като моите деца. Знаете ли, знам, че днешните младежи, които обичат да четат безкрайни текстове, са доста малко. Повечето от тях намират аудиото за по-удобен метод на приемане на информация. Разбирам ги. Тази инвестиция е доста значима. Монетизацията обаче към момента е предизвикателство. Все още би трябвало да работите непосредствено с вашите спонсори, или по-късно да отидете на пазара и да знаете, че това ще отнеме време и ще изисква изпитание. Но това не значи, че не би трябвало да го вършиме, изключително в случай че разноските са ниски, което би означавало, че няма да фалирате.

- А какво мислите за директивата за авторските права? Авторските права са въпрос, за който се приказва от ден на ден и повече, изключително в последно време, когато има толкоз доста самостоятелни основатели на наличие...

- Директивата за авторското право прави нещо доста значимо, а точно открива принцип. И същият този принцип, за който казвате: " О, знаете ли, той е против Гугъл или против Фейсбук! ", не, той открива правилото, че основателите на наличие би трябвало да получат заплащане. Това ще бъде потребно, когато се стигне до разискване на моделите на изкуствения разсъдък, тъй като вашата основа е същият принцип. Единственото, което желая да кажа, е - не очаквайте тези средства да трансформират живота ви, заемете се с това. Ако бяхме употребявали безкрайните часове, които имахме за разискване на директивата за авторското право в действителна работа по нашите артикули, към този момент щяхме да сме прогресирали доста. Така че дано продължим напред.

- YouTube и TikTok  Вие ги нарекохте наложителни медии на бъдещето. Каква роля съгласно Вас ще имат те? Защото те имат огромна роля и в сегашното при някои избрани аудитории?

- В близко бъдеще. Не мисля, че това е евентуално да се промени. YouTube има приказен модел, доста добре модернизиран. Повечето издатели са удовлетворени от него. Те правят оценка обсега. Те правят оценка спомагателната публика. Оценяват шерването на приходите. Оценяват обстоятелството, че им се дава опция да продават личния си труд и в TikTok. Дори и да няма директен път за монетизация сега, не можете да си позволите да не присъствате. Всичко останало не е наложително.

- Благодаря Ви доста, господин Камарас.

- За мен беше наслаждение да бъда с Вас и всичко най-хубаво през идващите 25 години.

Как се промени средата в журналистката през последните 25 години? В поредност от изявленията своите отговори пред Dir.bg дадоха още:
Н
Проектът се осъществя с поддръжката на:

,,,,,,, ,

Медийни сътрудници на плана са:

Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, списание " Мениджър " и организация " Булфото "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР