Специално за читателите на Dir.bg говори един от ключовите участници

...
Специално за читателите на Dir.bg говори един от ключовите участници
Коментари Харесай

Независимият анализатор Бенедикт Евънс: Интернет разби на парчета информационния олигопол

Специално за читателите на Dir.bg приказва един от основните участници - . Той има магистърска степен по история в университета в Кеймбридж през 1999 година, само че действително целият му професионален опит минава в региона на анализите на медиите.

Евънс работи повече от 20 години като механически анализатор в региона на медиите, като главен фокус са софтуерните нововъведения, изследвания, тактики и оценка на риска. Той създава личен онлайн бюлетин с над 175 хиляди клиенти и взе участие в редица симпозиуми, семинари и конференции, като преподавател и учител по " Анализ на цифрови и стандартни медии ".

- Бенедикт Еванс, благодаря Ви доста, че сте тук, че сте част от празника за 25 години Dir.bg. Споменахте, че сте приключил история. И по този начин, когато приказваме за история, какъв брой значима е тя за смяната на медийния пейзаж?

- Мисля, че постоянно е потребно да имаш вероятност и да разсъждаваш върху минали събития, с цел да разберем по какъв начин сме стигнали дотук.

- Има една остаряла сентенция, че историята се повтаря. Вярно ли е?

- Сещам се за един професор, който ми преподаваше. Той споделяше, че историята не ни учи на нищо, като се изключи че можем да предвидим какво ще се случи.

- От Ваша позиция какъв брой се е трансформирала медийната промишленост? Как разпространяваме новините в днешно време по отношение на предишното?

- За 25 години?

- Да.

- Знаете ли, както и в доста други области, интернет промени всичко. Преди интернет новините бяха олигопол на дребен брой компании, които бяха предпазени от физически активи, без значение дали ставаше дума за телевизия, слотове за лъчение или печатни машини. Имаше олигопол на разпространяването, на достъпа до аудиторията, на основаването на несъмнено наличие и на реклама. Интернет разруши всичко това на части. Сега, вместо да прочетете 30 страници в един вестник, може да прочетете три или четири страници от уеб страницата на вестника. Като рекламодател имате доста повече избор, като консуматор имате доста повече благоприятни условия и доста способи за приемане на информация. Така преминахме към един коренно децентрализиран, коренно фрагментиран свят.

- Когато приказваме за рекламодатели, Вие споменахте в презентацията си, че Amazon печели повече от 40 милиарда от реклама. Какво значи това за огромните медии в обстановката, в която се намираме сега?

- Това е значим въпрос, нещо което ще е доста значимо за всички. От него произлизат и други въпроси. Важни ли сте за тях като рекламодател? Какво се пробвате да постигнете с бюджета си? Реклама ли е? Маркетинг ли е? Кой е верният метод за реализиране на задачите, които имате? Може да е телевизионна акция, може да е позициониране в магазин. Може да е безвъзмездна доставка. Може да е акция в Instagram, може да имате друга политика за връщане. Това са все лостове, с които можете да оперирате. Публикуването на реклама в един съответен медиен формат, да вземем за пример във вестник, е един от многото разновидности, които може да имате.

- Вие цитирахте остарелия си началник, който е споделил, че софтуерът изяжда света. Можете ли да доразвиете тази мисъл?

- Идеята, която той искаше да показа, беше, че има вълна от компании, които използваха програмен продукт, с цел да трансформират метода, по който работят промишленостите. Може да се каже, че първите 10 или петнадесет години от съществуването на интернет, е даването на информация или осъществяването на съответна услуга като резервация на полети и съпоставения на цените на билетите. Компании като Uber или Airbnb не се занимаваха с това. Те използваха програмен продукт, с цел да трансформират метода, по който работи тяхната промишленост. Airbnb не продава програмен продукт на хотели. Те трансформират смисъла на разбирането за хотел. Така се появява софтуерът като решение за избрани проблеми, а не като търговия на програмен продукт в разнообразни области.

- Давате образец с Uber или Airbnb. Мисълта зад тези компании първоначално, най-малко от маркетингова позиция, беше, че това е децентрализация на този тип услуги. Но в края на краищата, наподобява, в действителност е концентрация, на този тип услуги, тъй като се оферират единствено в избрани компании, да вземем за пример за настаняване или за шерване на коли.

- Другият откъс, който използвах в презентацията си, е от Джим Барксдейл, той споделя: " Има два метода да се вършат пари - пакетиране и разпакетиране. И, знаете ли, по какъв начин да го кажа, в случай че Amazon продава 500 милиона артикули, би трябвало да има място, където да можете да разберете какви са тези 500 милиона продукта. И в случай че всеки ден в новините се случват 10 000 неща, би трябвало да има място, където да отидете и добре да разберете кои са най-важните. И по този начин, постоянно има делене и постоянно има сливане, постоянно има агрегиране дезагрегиране.

- И когато говорихме за по-младото потомство, два от главните медийни канали или канали за приемане на наличие са YouТube и Netflix. Какво е радикално особеното в тези две платформи от Ваша позиция?

- Интересно е да се означи, че Netflix употребява интернет като нов канал, като нов път към пазара, като нов метод за постигане до клиентите. Но продуктът на Netflix към момента е телевизия. Вие го възприемате по малко по-различен метод. Не е належащо да го гледате в несъмнено време, на избрана дата, само че това към момента са телевизионни излъчвания. Те вършат телевизионни излъчвания. Точно както хората са правили преди 30 години. Просто вършат доста повече от тях. Докато YouTube не прави телевизионни излъчвания, не заплаща на хора да вършат 28-минутно телевизионно предаване. Вместо това YouTube е основал пазар, мрежа, екосистема за основателите, които могат да опитват с най-различни типове наличие.

- И това разрешава на доста създатели да могат да покажат своя шедьовър, каквото и да основават за него.

- Това е по този начин, да. Но това е нещо доста друго от Netflix, който в последна сметка прави телевизионни излъчвания.

- Да, можем да кажем, че Netflix е нещо като съвременна телевизия, която се популяризира по целия свят, с цел да може доста елементарно да не е на всеки локален пазар, тъй като в предишното това бяха, да вземем за пример във Англия - Военновъздушни сили или ITV, в България беше Националната телевизия.

- Да. Да. Netflix трансформира пътя до пазара, само че продуктът към момента е телевизия.

- Казахте, че изкуственият разсъдък е отегчителен. Споменахте какво се е трансформирало единствено за 12 месеца. Това е нещо, за което всички приказваме от самото начало, за персоналния помощник, който имаме в джоба си с мобилния си телефон, ще се промени толкоз доста. Това не е скучно. В момента е много вълнуващо.

- Да, има една остаряла смешка в света на научните проучвания, която гласи, че всичко, което към момента не работи, е значимо, когато проработи. Хората споделят: това е просто база данни. Това не е изкуствен интелект, а просто интернет, това не е изкуствен интелект, това е един калкулатор. И знаете ли, когато употребявате калкулатор, не казвате: това е изкуствен интелект, това е просто калкулатор. Преди 10 години имахме нова вълна на изкуствения разсъдък към съответна техника, наречена машинно образование. Това беше много значим научен пробив. Вече стигнахме до точката, в която разбираме по какъв начин да използваме тази технология, която към този момент не е нова, а от своя страна софтуерните компании я употребяват. През последните може би две или три години, само че най-много в последните шест месеца направихме нови крачки в метода, по който използваме машинното образование. Става дума за различен огромен пробив в дилемите, които можете да решите. Отново сме при започване на едно от тези нови генерации технологии.

- И когато приказваме за тези езикови модели, смятате ли, че те ще трансформират метода, по който се популяризира информацията в международен мащаб за всеки един човек?

- Това сигурно е допустимо. Едно от нещата, за които приказвам в презентацията си, е, че в случай че посещавате някой град за уикенда, вместо да отворите Google с 15 разнообразни раздела, можете да улесните себе си. Питате изкуствения разсъдък кои са нещата, които бих могъл да направя в този град? Информацията ви ще бъде синтезирана и това е голяма разлика от метода, по който намирате решения на въпроси, друг метод, по който информацията доближава до вас. Иначе, това са връзки към 30 или 40 разнообразни уеб страницата от разнообразни основатели на наличие. Вместо това се синтезира в една страница, което е доста друго от това, което се случва с Гугъл и Фейсбук през днешния ден. Знаете ли, в случай че в този момент отида в Гугъл и потърся вести, той ми дава връзки към вестници, изпраща ме към вестниците. Ако отидете в чат GPT и също зададете въпрос, той не ви изпраща на други места, а дава отговор или се пробва да отговори на въпроса.

- А смятате ли, че тези езикови модели ще бъдат проблем за образованието при образованието на нови медийни експерти? Защото аз считам, че е доста значимо да се разбере какво ви дава отговор езиковият модел. Вие дадохте превъзходен образец с биографиите, които сте написали, само че те не бяха напълно, напълно верни. И в този образец Вие знаете, че това не е Вашата автобиография. Можете да вършиме промени в езиковия модел. Ако се доверим прекалено много на езиковия модел, а мисля, че това е допустимо в бъдеще, изключително за по-младото потомство, просто да се доверим на всичко, което ви езиковият модел. Не е ли това проблем, когато става въпрос за истината, която всички ние в прочут смисъл търсим?

- Има няколко отговора на този въпрос. Един от тях е, че когато бях в учебно заведение, имаше цялостен спор към това дали децата би трябвало да употребяват калкулатори. И отговорът е от време на време да, а от време на време не. И това зависи. И може би става въпрос единствено за този калкулатор. И в този изпит може да имаш калкулатор, а оня път можеш да изпитваш, не можеш. И ние се приспособяваме към това. Мисля, че вторият отговор би бил, когато говорите за разбирането на това по какъв начин работят тези неща.

Имаме Гугъл от 20 години и хората към момента търсят нещо, кликат върху първия резултат и допускат, че е правилен, и не ползват сериозен надзор върху него. Знаете ли израза, че можете да извършите нещо идиотско и Бог ще сътвори по-голям глупак. Сещате се, хора. Като този. Има някаква степен, до която желая да кажа, че има проблем. В парка Йелоустоун в Америка, желали да създадат кофи за отпадък, в които мечките не могат да влизат, с цел да си вземат храна. И казусът е, че не могат да създадат кошче за отпадък, в което мечките да не могат да влязат, само че тогава и хората не могат да ги изпразват. И цитатът е, че най-умните мечки са по-умни от глупавите хора, имаме препокриване от двата типа. Мисля, че третият взор е, че това е нова технология и би трябвало да се разберем по какъв начин работи и какво прави. И мисля, че има проблем, изключително в метода, по който GPT работи, по който Open AI са основали продукта за работа, той постоянно ти дава информация, като че ли това е верният отговор. И в действителност не ви дава пояснение за това, което прави. Така че, когато употребявате Гугъл и вършиме търсене, той ви дава 10 връзки и ви споделя доста ясно, че отговорът може да е една от тези връзки.

- И Вашата работа е да разберете отговора.

- Гугъл не ви споделя, че това е отговорът, с изключение на в доста профилирана област, като какъв брой е часът, какво е времето или нещо сходно. Но за множеството въпроси Гугъл не споделя, че това е отговорът. Казва, че отговорът може да бъде един от изброените. Когато използвате Chat GPT, той непосредствено ти дава отговор, а не споделя, че това е нещо покрай отговорите на вашия въпрос, основано на информация, която има. Всъщност не получавате в реалност постоянно действителна информация.

- Сигурен съм, че бъдещето ще бъде доста забавно. Благодаря Ви за този диалог.

Как се промени средата в журналистката през последните 25 години? В поредност от изявленията своите отговори пред Dir.bg дадоха още:

Проектът се осъществя с поддръжката на:

,,,,,,, ,

Медийни сътрудници на плана са:

Българска телеграфна агенция, Българска национална телевизия, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, списание " Мениджър " и организация " Булфото "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР