Специално за auto-press.net от Солвейг Греве, Global Press, Копенхаген Почти

...
Специално за auto-press.net от Солвейг Греве, Global Press, Копенхаген Почти
Коментари Харесай

С Toyota bZ4X в напълно електрическото бъдеще

Специално за auto-press.net от Солвейг Греве, Global Press, Копенхаген

Почти е решено, че новите коли в Европейски Съюз към този момент няма да имат право да отделят CO2 от 2035 година натам. Хибридният пионер Toyota в този момент навлиза в тази нова епоха с първия си изцяло електромобил bZ4X. Всъдеходът, който се предлага със задвижване на предните колела или на всичките, ще се предлага от лятото на 2022 година на цени от 47 490 евро. Пробегът на автомобила до 513 километра с едно зареждане също наподобява добре.

Имах опция да тествам японската електричка в и към Копенхаген по време на интернационален журналистически тест-драйв. Сега Toyota, неоспорим производител на коли номер едно на международния пазар и пионер в хибридните и водородни транспортни средства, също навлиза в бизнеса с акумулаторни електрически коли 25 години след появяването на първия Prius с дебюта на bZ4X. Това е първото от 30 електрически транспортни средства, които производителят на коли желае да пусне на пазара до 2030 година В същото време Toyota акцентира, че ще се придържа към разнообразни други решения за задвижване по целия свят заради другите пазари.

Името bZ4X не излиза доста елементарно от устните. Комбинацията от числа и букви предава единствено няколко страсти и, за разлика от RAV4 е сложна за запомняне или свободно говорене. Но даже и това буквено-цифрово име не е изцяло безсмислено. Той би трябвало да покаже какво имаме отсреща - съгласно новата номенклатура на Toyota, която е обвързвана напълно с устойчивостта, "bZ " значи оттатък нулата, т.е. над нулевите излъчвания, което ще стане подбранд на японците в бъдеще. Останалата част от името е по-лесна за пояснение: 4 символизира размера на транспортното средство в междинния сегмент, а X – категорията на автомобила кросоувър.

Дългият 4,69 метра bZ4X, чийто вид също ще има и партньорската марка Subaru, е позициониран там, където конкуренцията сега е най-голяма - в сегмента на междинния клас на електрически SUV и кросоувъри. Визуално прилича RAV 4 със своя ъглов тип, само че наподобява приклекнал. Широките арки на колелата, джантите с размер до 20 инча и впечатляващите осветителни тела придават на стилното „ облекло “ на автомобила съзнателно здрави акценти.

Както е особено за електрическите коли, колата няма класическата отворена радиаторна решетка. С впечатляващото междуосие от 2,85 метра, bZ4X предлага доста място начело и откъм гърба. Седалките са комфортни, макар че пасажерите откъм гърба могат да чакат задоволително място за коленете пред задната седалка, която за жалост не може да бъде местена. Краката обаче са много стеснени от надълбоко подплатените предни седалки.

Предлагат се голям брой места за предпазване на разнообразни дребни движимости. Това, което липсва е жабката, на нейното място Toyota е инсталирала общоприетата термопомпа като радиатор. След като се качи, лидерът има дребния, само че разгадаем проблем, че седем-инчовият централен екран, стърчащ от плоското арматурно табло, е затрупан от кормилото. Само когато се издигнете на седалката и кормилото е натиснат доста надолу, изгледът на нужната информация става явен. Тъй като мониторът е избутан надалеч до предното стъкло, head-up дисплеът е станал непотребен.

При стартирането на пазара ще има две версии на bZ4X - с предно задвижване с електродвигател с мощ 204 к.с. начело и със задвижване на всички колела с два електромотора начело и откъм гърба със систематична мощ от 218 к.с. Базовият модел с оптимален въртящ миг от 265 Нм форсира до 100 км/ч за 8,4 секунди, автомобилът със задвижване на всички колела има оптимален въртящ миг от 336 Нм, а времето за спринт е 6,9 секунди. И двата разновидността разрешават оптималната скорост от 160 километра в час.

Производителят показва 513 километра като общоприет пробег за автомобила с предно задвижване и понижен до 415 километра за автомобила със задвижване на всички колела. Литиево-йонна батерия с потенциал 71,4 кВтч, инсталирана на пода на автомобила, обезпечава нужното електричество. За момента бордовото зарядно устройство ще се предлага единствено като еднофазно с мощ от 6кВт; трифазното с мощ 11 кВт ще последва по-късно тази година. Възможно е DC зареждане с до 150 кВт. По този метод 80 % от заряда могат да бъдат върнати назад в батерията в границите на 30 минути. При поискване и през идната година Toyota ще предлага слънчев покрив, който може да добави към 1800 километра годишен пробег, при изискване, че слънцето грее задоволително постоянно.

По време на теста в режим град-извънградско-магистрала двата електромотора задействат непринудено и мощно. Управлението е гладко, шасито е уравновесено дипломатично и с помощта на ниския център на тежестта на автомобила, страничните придвижвания на каросерията елементарно се поддържат в нужните граници. Електрическото задвижване на всички колела може да се оправи и с елементарен терен и е добре оборудвано с превключвателя X-Mode, стратегии за офроуд и дълбочина на прегазване от половин метър. Пита се дали има задоволително авантюристичен провокации в всекидневието, с цел да се оправдае спомагателния разход за цялостното задвижване от 3000 евро.

Спецификации Toyota bZ4X задвижване на всички колела
Дължина / широчина / височина: 4,96 / 1,86 / 1,60 метра
Задвижване: 2 електродвигателя 160 кВт
Капацитет на батерията / пробег: 71,4 / 415 км
Мощност на зареждане AC: 11.0 - 22.0 кВт DC: 50.0 - 150 кВт
Ускорение: 6,9 s от 100 до 100 км/ч
Максимална скорост: 160 км/ч
Комбинирана консумация: 18,0 кВтч / 100 км
Цена: от 47 490 евро
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР