Специално внимание за защитата на малцинствата и общностите, и борбата

...
Специално внимание за защитата на малцинствата и общностите, и борбата
Коментари Харесай

Още за френското предложение за вдигане на ветото за Скопие

Специално внимание за отбраната на малцинствата и общностите, и битката с дискриминациятаи речта на омразата е заложено в плана на френското председателство за преговорна рамка сред Република Северна Македония и Европейския съюз, заяви АП.

Преговорите могат да бъдат замразявани по оферти на всяка-държава членка до Европейската комисия, която изготвя рекомендация. Решението на Еврокомисията се подлага на гласоподаване на Европейски съвет, където водачите могат да го отхвърлят с квалифицирано болшинство.

РСМ би трябвало да одобри План за деяние за отбрана правата на хора, принадлежащи към малцинствени групи, както и да изготви ефикасни ограничения за битка с дискриминирането и речта на омразата, е записано във френското предложение. Комисията ще обърне особено внимание на напредъка по добросъседските връзки, а в проекто-документа се припомня значимостта на постигането на осезаеми резултати при осъществяването на двустранните съглашения - Преспанският контракт и Договорът за добросъседство с България, означи БНР.

За привършване на договарянията би трябвало да бъдат изпълнени Копенхагенските критерии, а Комисията се ангажира да следи от близко напредъка по осъществяването им с регулярни отчети от Европейския съвет. Преговорите ще бъдат считани за завършени единствено, в случай че всички страни членки са съгласни с това и Република Северна Македония се придържа напълно към европейските полезности - господство на закона, правосъдна промяна, битка с корупцията, съществени човешки права, включително битка с дискриминирането и с речта на ненавист. В случай на редовно нарушение на полезностите на Европейски Съюз.

Комисията може по молба на страна членка, или по лична самодейност, да замрази договарянията и да сложи изискване за възобновяването им. Препоръката на Европейска комисия за заледяване и обновяване на договарянията при положение на нарушавания може да бъде отхвърляна от Европейски Съюз с квалифицирано болшинство.

По отношение на превода на всички документи в документа е маркирано, че Европейският съюз взема записка за изразеното желание и на Република Северна Македония и на България да излязат със своя едностранна декларация за македонския език. 6 са клъстърните глави в препоръчаната преговорна рамка.

Еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи съобщи, че договарянията за свалянето на българското несъгласие върху Северна Македония са в задънена улица :

" Това, за което съм наясно, е, че сме напълно в задънена улица във връзка с София. Това не ме прави изключително благополучен, защото прекарвах всеки втори четвъртък в страната. Изглежда, че вътрешната политика е способна да подкопае доверието в Европейски Съюз. За това на този стадий не считам, че въобще можем да приказваме за каквато и да било преговорна рамка ".

До момента не сме получили предложение,одобрено от страните членки на Европейския съюз, съобщи министър председателят Димитър Ковачевски на Преспанския конгрес за разговор.

" Ако членките на Европейски Съюз, в това число и Република България, се спогодят за предложение за разширение и ни го изпратя, ние ще разгледаме документа и ще дадем нашите забележки. Ние имаме доста ясни позиции, че за македонския език и еднаквост не се разискват ".

Лидерът на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ в Република Северна Македония Християн Мицкоски съобщи от своя страна, че в случай че всички претенции на България бъдат включени в преговорната рамка за Европейския съюз по-добре Скопие да не влиза в блока.

В изявление за Канал 5 Мицкоски сподели:

" Това значи, че ние или ще бъдем асимилирани,т.е. - ще се българизираме, или в никакъв случай няма да бъдем част от Европейски Съюз. Това за мен е типичен нокаут за македонската дипломация ".

До Външната комисия на Народното събрание са изпратени три документа, касаещи френското предложение за повдигане на ветото за начало на договаряния на Република Северна Македония и Европейския съюз.

Първият документ съдържа преговорната рамка и в него се отделя особено внимание на отбраната на малцинствата и общностите, и битката с дискриминирането и речта на омразата.

Вторият документ е пректозаключението от срещата на европейските водачи идната седмица. В този документ е записано, че Европейският съвет приветства желанието на Република Северна Македония да включи в преамбюла на своята Конституция българите - сходно мнение не участва в преговорната рамка. Според наши източници това би трябвало да стане директно преди началото на договаряния, а не преди да се организира междуправителствената конференция сред Република Северна Македония и Европейския съюз.

Заведен е и трети документ - двустранен протокол сред Република Северна Македония и България, който е допълнение към Договора за добросъседство, подписан в Скопие през 2017 година. В него точно се урежда решение на двустранните въпроси.

БНР се срещна с първите два документа, а третият досега не е наличен за медиите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР