Специално събитие на #soSofia на 16 юли вечерта ще разкаже

...
Специално събитие на #soSofia на 16 юли вечерта ще разкаже
Коментари Харесай

Малките тайни на най-малката улица в София

Специално събитие на #soSofia на 16 юли вечерта ще опише забавните обстоятелства, легенди и митове от многовековната история на София, свързани с най-късата пешеходна улица в центъра на София — “Малко Търново ”. Изпълнения онлайн, мултимедийни прожекции, съоръжения и епохално празненство в някогашния “Бар Луна ” ще ни преведат през историите, развили се в периметъра на 60-метровата улица от 4500 година пр.н.е. до през днешния ден.

В събитието ще вземат присъединяване артисти от Младежки спектакъл „ Николай Бинев “ с режисьор Анастасия Събева, мултимедийният колектив Phormatic, детският духов оркестър Junior Band, Васко Кръпката, кабаретни актьори и още участници, които ще бъдат оповестени през идните дни.

Събитието ще означи премиерата на интерактивна уебстраница на sosofia.com, отдадена на ул. “Малко Търново ”, както и старта на серия от събития на платформата #soSofia, които описват историите на присъщите знаци на града.

Това е и идната стъпка в развиването на плана “Малко Търново — улица на времето ” , който стартира през 2019 година с ремонта и обновяването на емблематичната софийска улица, и се развива с интерактивен уеб страница и акция, осъществени с поддръжката на Столична община през 2021 година



Проектът изследва и събира разкази, фотоси и митове от цялата многовековна история на столицата, скрити зад фасадите и паветата по протежението на 60-метровата улица с задачата да разпространява историята на София.

Акценти в програмата на събитието и акцията ще са истории от 4500 година пр.н.е., след като датират първите археологически открития от улицата:

- Oт 2 в. пр.Хр., когато Сердика е блестяла с хубостта на голям римски спектакъл, издигнат от император Траян с размери на Колизеума;

- Часовниковата кула от Възрожденската ера , която била изгорена от часовникарския еснафин, с цел да не пречи на бизнеса им; същинската история на жълтите павета;

- Mрачните митове за килиите в постройката на Държавна Сигурност , употребявани като разпределителна станция към концлагерите;

- Eмблематичния “Бар Луна ”, чийто постоянен клиент бил самият Цар Борис III и още истории, които имат капацитета да наложат ул. “Малко Търново ” като още по-любим и привлекателен знак за жители и посетители на града.

Повече елементи за събитието вижте в страницата му във Facebook 

 
5 instagrammable места в обичания квАРТал
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР