Специално обучените кучета вече се справят по-бързо и по ефективно

...
Специално обучените кучета вече се справят по-бързо и по ефективно
Коментари Харесай

Кучета разкриват коронавируса по-добре от тестовете

Специално подготвените кучета към този момент се оправят по-бързо и по дейно с диагностицирането на заболели с ковид пътуващи хора, оповестява. На летището в Хелзинки те работят непрекъснато и са станали неизменима част от гранична полиция, като долавят инфектираните пасажери преди теста. Така Финландия е единствената европейска страна, в която новите случаи понижават, а хората поддържат рестриктивните мерки, тъй като имат резултат.

Служебните кучета, които надушват съществуване ковид на пасажерите на летището на Хелзинки, демонстрираха съвсем 100-процентна успеваемост, оповестиха управляващите. По време на тестванията 16 животни, които работят на смени, тестват приблизително 100 пасажери дневно. Експериментът с животните ще продължи през целия декември.

Пристигащите на летището пасажери застават в редица, след което са помолени да разтрият кожата си със салфетка. Биоматериалът се поставя в резервоар, с цел да го помириш кучетата. Животните са тренирани по този начин, че да пренебрегват негативните и да реагират на позитивните резултати. Те притеглят вниманието на експертите посредством джавкане, състояние лежейки или с лапа. Пътникът, на който кучето реагира " позитивно " на ковид-19 се подлага на спомагателен тест.

Според Ан Беркман от Хелзинския университет, потреблението на служебни кучета може да стане по-евтина и бърза опция на PSR-тестовете по летищата. Животните с висока акуратност дефинират съществуване на вируса до 5 дни по-бързо от тестванията. Изследването с кучетата излиза на летището примерно 300 000 евро, само че това е по-евтино от PSR-тестването.

През август интернационалното летище в Дубай първо в света стартира да употребява кучетата за откриването на пасажери, инфектирани с ковид. Животните правят работата си без контакт с пасажерите. Образците се взимат от подмишниците на пасажерите, слагат се в стоманени контейнери, които са направени по този начин, че муцуната на кучето да се пъхне вътре, без да нарушава целостта на биологичния материал.

Така в миг, в който множеството европейски страни стягат ограниченията за ограничение на броя на инфектираните с Covid-19, което в някои случаи провокира недоволството на хората, във Финландия наклонността е напълно друга - освен, че броят на инфектираните понижава, а популацията като цяло поддържа рестриктивните мерки. През последните две седмици Финландия записва 45 нови случая на 100 хиляди души население, което е най-ниската стойност в Европейския съюз по данни на Световната здравна организация. Тя понастоящем е единствената страна-членка, в която броят на новите инфектирани е по-нисък спрямо предходните 15 дни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР