Специалният Център на френската жандармерия за борба с киберпрестъпността успя

...
Специалният Център на френската жандармерия за борба с киберпрестъпността успя
Коментари Харесай

Френската жандармерия неутрализира вирус, заразил 850 000 компютъра

Специалният Център на френската жандармерия за битка с киберпрестъпността съумя да обезврежда вирус, употребен дълго време от огромна хакерска мрежа за задачите й. Това заяви на уеб страницата си френският вестник "Фигаро ", представен от ТАСС.
По данни на изданието жандармеристите са съумели да обезвредят задействаните от хакерите при офанзивите им над 850 000 компютъра. Те принадлежали на консуматори, които не знаели, че компютрите им са под отдалечения надзор на хакери.
Според жандармерията групата е работила в международната мрежа не по-малко от три години.Операциите на правоохранителните органи били предшествани от дълги и щателни разследващи дейности. Експертите на жандармерията изяснили, че офанзивите се правят от сървър в парижки регион. В заключителната част на интервенцията експертите унищожили зловредната стратегия, която разрешавала на хакерите да проникват даже в държавни уеб сайтове.
Сигналът до жандармерията за осъществяваните закононарушения подали на 25 март чиновници на компанията "Аваст ", един от най-големите в света разработчици на антивирусни системи. Те разкрили заразяване със злотворен програмен продукт на огромен брой компютри по света - главно в Централна и Южна Америка. По този метод хакерите последователно построили цяла войска от следени от тях компютри. Системата била наречена "Ретадъп " (Retadup) и била сполучливо употребена за многочислени похищения на данни, а също и за блокиране на разнообразни уеб сайтове и стратегии за ръководство. Често бил прилаган методът на DDoS-атаката, при който към дадения уебсайт се насочат хиляди поръчки в секунда за включване.
През юни 2017 година хакерите от "Ретадъп " направили цяла серия офанзиви против лечебни заведения в Израел и след това продавали на черния пазар похитените по този метод пациентски персонални данни. Именно тази формация е отговорна за всеобщото заразяване през 2017 година с вирус на мобилни телефони, работещи с "Андроид ".
След това активността на хакерите краткотрайно затихнала и те направили идната си офанзива едвам през последните месеци на тази година. Те употребявали подчинените компютри за майнинг, т.е. за произвеждане на криптовалутата Монеро. Френските следователи считат, че вследствие на незаконните си дейности хакерите от групата като цяло са получавали приходи в размер на милиони евро на година.
За заличаване на зловредната стратегия специалистите на жандармерията проникнали в сървър, употребен от хакерите, и по този метод извлекли от него данни, въз основа на които по-късно основали антивирус. Той разрешил вирусът да бъде отдалечено погубен в болшинството от инфектираните компютри.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР