Специалният търговски статут на Хонконг със САЩ е поставен под

...
Специалният търговски статут на Хонконг със САЩ е поставен под
Коментари Харесай

Какво би означавало за инвеститорите отнемането на специалния статут на Хонконг със САЩ

Специалният търговски статут на Хонконг със Съединени американски щати е подложен под опасност на фона на растящото напрежение сред Пекин и Вашингтон, написа Си Ен Би Си.

Днес Народното събрание на Китай утвърди противоречивия законопроект за националната сигурност в Хонконг, проправяйки пътя към използването на мярката в специфичния административен регион. Още преди законът да бъде признат, американският държавен секретар Майк Помпейо съобщи, че Хонконг е изгубил самостоятелния си статут от Китай.

„ Никой рационален човек не може да каже през днешния ден, че Хонконг поддържа високо равнище на самостоятелност от Китай “, съобщи Помпейо.

Според американски закон, признат предходната година, Хонконг би трябвало да резервира несъмнено ниво на автономност, с цел да може да се възполва от привилегировани търговски връзки със Съединени американски щати. По тази причина митата, които администрацията на Доналд Тръмп наложи върху вноса от Китай, не важаха за вноса на артикули от Хонконг.

Какво би означавала за вложителите загубата на специфичния статут на Хонконг със Съединени американски щати?

Ефектът върху двустранната търговия

През 2018 година  търговията със артикули сред Съединени американски щати и Хонконг възлиза на над 66 млрд, сочат данни на Службата на американския търговски представители (USTR). Износът на Съединени американски щати за Хонконг е бил на стойност 50,1 милиарда $, а вносът – 16,8 милиарда

Хонконг е третият по-големи пазар за експорт на вино от Съединени американски щати, четвъртият за говеждо месо и седмият за селскостопански артикули. Основните артикули, които Съединени американски щати внася от Хонконг, са машини и пластмасти.

„ По-голям риск за Хонконг идва от това, че загубата на специфичния статут на града може да накара Съединени американски щати да ограничи продажбите на чувствителни софтуерни артикули на локални компании “, написа в записка до вложители Марк Уилямс от Capital Economics.

„ Чувствителни софтуерни артикули съставляват единствено към 5% от американския импорт в Хонконг, само че ограничението на достъпа на локалните компании да такива артикули ще отстрани едно от главните бизнес преимущества на Хонконг по отношение на континентален Китай “, прибавя той.

Много компании в Съединени американски щати и Хонконг може да пострадат

Повече от 1 300 американски компании оперират в Хонконг, като в града живеят 85 хиляди американци, сочат данни на американския държавен департамент.

„ Последните прочувания на Търговската камара на Съединени американски щати демонстрират, че американските компании възнамеряват да понижат вложенията си в Хонконг. “, споделят от Capital Economics. „ Голяма част от триумфа на Хонконг произтича от способността му да притегля директни задгранични инвестиции(FDI) и да се възползва от продуктивността, присъща за интернационално конкурентноспособните компании “, прибавят от CE.

В изказване от вторник от Камарата декларират, че сравнителната автономност на Хонконг в границите на модела „ една страна, две системи “ е най-големият актив при образуването на транспарантната и стопанска система.

„ Би било сериозна неточност да се заплаши специфичния статут на Хонконг, който е от главно значение за ролята му на атрактивна дестинация за вложения и интернационален финансов център “, написаха от Камарата.

В момента американците могат да пътуват без визи до града, само че в случай че обстановката се утежни това може да се промени.

Ефектът върху Хонконг като световен търговски център

Макар че премахването на специфичния статут на града със Съединени американски щати може да има обилни непредвидими последствия, това няма да окаже непосредствено влияние върху интернационалния статут на Хонконг, споделят от Capital Economics.

Градът ще продължи да бъде третиран като на самостоятелна митническа територия от Световната комерсиална организация и като отдеделен индивид Международния валутен фонд и Световната банка.

Разбира се, Съединени американски щати няма да бъдат спрени от разпоредбите на СТО в случай че решат да наложат мита върху вноса от града.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР