Специалният руски пратеник за Сирия Александър Лаврентиев заяви днес в

...
Специалният руски пратеник за Сирия Александър Лаврентиев заяви днес в
Коментари Харесай

Русия няма да позволи сирийско-турски сблъсък

Специалният съветски делегат за Сирия Александър Лаврентиев съобщи през днешния ден в Абу Даби, че Москва няма да разреши турските и сирийските държавни сили да влязат в конфликт. С това той акцентира ролята на страната си на фактическия балансьор в спора в миг, когато американските войски се изтеглят от Североизточна Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

Лаврентиев, който е специфичен делегат на президента Владимир Путин за Сирия, сподели пред съветски държавни информационни организации, че "никой няма интерес " от боеве сред сирийските държавни войски и турските сили, които предходната седмица влязоха в Сирия. По думите на пратеника Русия "няма да разреши това да се случи ".

Лаврентиев също така опроверга известията, че Москва е дала зелена светлина за турската интервенция в Сирия, и настоя, че Русия "винаги е считала, че каквато и да е военна интервенция в Сирия е неприемлива ".

Той удостовери, че кюрдски водачи и представители на сирийското държавно управление са преговаряли в съветската военна база в Хмеймим предходната седмица, само че добави, че не знае по какъв начин са протекли договарянията.

Лаврентиев сподели това пред кореспонденти в Абу Даби по време на формалната аудиенция на Путин в ОАЕ.

Сирийската войска е открила цялостен надзор над Манбидж и околните обитаеми места, заяви през днешния ден пред публицисти съветското министерство на защитата, заяви ТАСС. Руска военна полиция патрулира по разграничителната линия сред сирийската и турската войска в Северна Сирия.

Юсеф Хамуд, представител на подкрепяната от Турция Сирийска национална войска, съобщи, че за силите, които са влезнали в Манбидж, се приказва, че са на сирийското държавно управление, само че множеството от тях са кюрдски бойци от намиращия се под държавен надзор град Алепо, съобщи Ройтерс. Говори се, че силите, влезнали в Манбидж, са сили на режима, само че множеството от тях са членове на Силите за отбрана на народа, сподели той. По думите му бойците на Националната войска ще продължат да напредват към Манбидж.

Същевременно съветското министерство на защитата популяризира известие, че американските военни са напуснали две свои бази в Сирия. "Военнослужещите на Съединени американски щати са напуснали базите си в регионите на обитаемото място Дадат, ситуирано на северозапад от Манбидж, и Ум Миал и се отдалечават в посока сирийско-иракската граница. Към момента Дадат и Ум Миал са заети от сирийските държавни войски ", се споделя в изказването.

Оглавяваните от кюрдите районни управляващи в Североизточна Сирия обявиха, че над 275 000 души са разселени вследствие на турската атака. Сред тях има над 70 000 деца.

Кюрдските Сирийски демократични сили обявиха, че през вчерашния ден са изгубили 23 свои бойци при боеве с турските сили в Северна Сирия. Съюз на демократичните сили обаче не споделиха общо какъв брой бойци са изгубили от началото на турското навлизане.

Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси съобщи, че вследствие на ръководените от Турция военни интервенции против кюрдските бойци са разселени минимум 160 000 цивилни в Североизточна Сирия, съобщи Асошиейтед прес. По думите на представителя на службата Йенс Лерке по-голямата част от разселването е станала от градовете Рас ал Айн и Тал Абияд, където хората бягат на юг.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР