Специалният прокурор цитира публикация на Truth Social в аргумента за бърза съдебна заповед за споделяне на доказателства, тъй като Тръмп се противопоставя на обвиненията за изборите през 2020 г.

...
Специалният прокурор Джак Смит поиска от съдия бързо да постави
Коментари Харесай

Специалният прокурор Джак Смит поиска от съдия бързо да постави ограничения върху това, което екипът на Доналд Тръмп може да направи с доказателствата, които ще бъдат споделени с тях по делото за подривна дейност срещу бившия президент.

В съдебно заявление в петък вечер прокурорите посочиха публикация на Trump Truth Social от по-рано през деня, за да твърдят, че бившият президент има навика да говори публично за подробностите на различните съдебни производства, пред които е изправен.

Правилата за разкриване, които предложиха, казаха те, са „особено важни в този случай, тъй като ответникът преди това е публикувал публични изявления в социалните медии относно свидетели, съдии, адвокати и други, свързани с висящи срещу него правни въпроси“.

„И през последните дни, по отношение на този случай, ответникът е издал множество публикации – конкретно или косвено – включително следното, което ответникът е публикувал само преди часове“, пише офисът на специалния прокурор, включително екранна снимка на публикацията на Truth Social от Тръмп, който гласи: „АКО ТРЪГНЕШ СЛЕД МЕН, АЗ ИДВАМ СЛЕД ТЕБ!“

 НЮ ЙОРК, Ню Йорк - 6 АПРИЛ: Бърни Керик присъства на поредица от лектори на AOL BUILD: Бившият полицейски комисар на Ню Йорк Бърни Керик обсъжда книгата си „От тъмничар до затворник“ в AOL Studios в Ню Йорк на 6 април 2015 г. в Ню Йорк. (Снимка от Laura Cavanaugh/FilmMagic) НЮ ЙОРК, Ню Йорк - 6 АПРИЛ: Бърни Керик присъства на поредица от лектори на AOL BUILD: Бившият полицейски комисар на Ню Йорк Бърни Керик обсъжда книгата си „От тъмничар до затворник“ в AOL Studios в Ню Йорк на 6 април 2015 г. в Ню Йорк. (Снимка от Лора Кавано/FilmMagic) Лора Кавано/FilmMagic/Гети изображения

Прокурорите твърдят, че ако Тръмп „започне да издава публични публикации, използвайки подробности – или, например, преписи от голямо жури – получени при откриване тук, това може да има вреден смразяващ ефект върху свидетелите или да засегне неблагоприятно справедливото правораздаване в този случай .”

Сред ограниченията, които прокурорите изискват, е правило, забраняващо на адвокатите на Тръмп да предоставят копия на Тръмп от открити материали, считани за „чувствителни“, които включват материали от голямото жури и интервюта със свидетели. На бившия президент е позволено да показва такива материали, според правилата, предложени от прокурорите, но ще му бъде забранено да сваля лична информация от документите.

В документацията се казва, че заповедта, която специалният прокурор търси, „е в съответствие с други подобни заповеди, които обикновено се използват в този окръг, и не е прекалено ограничителна“.

Като част от съдебното производство в четвъртък за първото явяване на Тръмп по делото, магистратският съдия Моксила Упадхяя се опита да му напомни, „че е престъпление да се опитваш да повлияеш на съдебен заседател или да заплашваш или да се опитваш да подкупиш свидетел или всяко друго лице, което може да имате информация за вашия случай или да отмъстите на всеки, който е предоставил информация за вашия случай на прокуратурата.

Екипът на Смит също така отправя необичайно искане да поиска от съдията да наложи предложените правила за разкриване на открития, преди да позволи на адвокатите на Тръмп да се претеглят с иск в съда. За да обяснят защо търсят такава маневра, прокурорите очертаха задкулисните спорове, които са имали с екипа на Тръмп относно предложената от тях заповед. И те посочиха коментарите на адвоката на Тръмп Джон Лауро, направен по време на обвинението му в четвъртък, подчертавайки, че защитата няма да може да предложи дата на процеса или очаквана продължителност, както съдията поиска, докато не имат възможност да прегледат обхвата на доказателствата, включени в случаят.

В документацията на Смит се казва, че след като американският окръжен съдия Таня Чуткан одобри предложената от тях защитна заповед, прокурорите могат да започнат да предават „значително количество открития“ на защитата. Прокурорите твърдят, че ако Тръмп иска да промени одобрените от нея ограничения, той може да се върне в съда, за да поиска промяна на заповедта.

„Имаме нужда от още едно обвинение“

Тръмп се призна за невинен в четвъртък в съда във Вашингтон, окръг Колумбия, по четири обвинения, повдигнати срещу него дни по-рано от Смит – включително заговор за измама на Съединените щати – като част от разследването му за опити за отмяна на изборите през 2020 г., водещи до 6 януари, 2021 г., атака срещу Капитолия на САЩ.

В петък вечерта той изнесе необичайно кратка реч на събитие за набиране на средства, организирано от Републиканската партия на Алабама, което се съсредоточи силно върху правните му проблеми след обвинението му.

 Кандидатът за президент на Републиканската партия, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, говори на конференцията „Пътят на вярата и свободата към мнозинството“ във Вашингтон Хилтън на 24 юни 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Кандидатът за президент на Републиканската партия, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, говори на конференцията „Пътят на вярата и свободата към мнозинството“ във Вашингтон Хилтън на 24 юни 2023 г. във Вашингтон, окръг Колумбия. Дрю Ангерър/Гети изображения

Бившият президент се противопостави на федералните наказателни обвинения на първото си предизборно събитие, след като беше обвинен за трети път.

„Фалшивите обвинения, изложени в тяхното фалшиво обвинение, са възмутително криминализиране на политическата реч. … Те се опитват да направят незаконно поставянето под съмнение на резултатите от лоши избори. Това бяха много лоши избори“, каза Тръмп пред тълпата в около 50-минутна реч, който отказва да приеме, че е загубил изборите през 2020 г. и редовно пропагандира конспиративни теории за изборите.

Тръмп рекламира преднината си в социологическите проучвания пред съперниците си от GOP 2024 и твърди, че обвиненията само му дават тласък.

„Всеки път, когато повдигнат обвинителен акт, ние се издигаме много нагоре в анкетите. Имаме нужда от още едно обвинение, за да приключим тези избори. Още едно обвинение и тези избори са приключени, никой няма дори шанс“, каза Тръмп.

Бившият президент каза на тълпата, че „единствените граждански права, които са били нарушени по този въпрос, са моите граждански права“ и той отново обеща политическо възмездие, ако спечели изборите през 2020 г., включително специален прокурор, който да разследва твърдения, свързани с президента Джо Байдън.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР