Специалният прокурор Робърт Мълър е приключил разследването си за предполагаемата

...
Специалният прокурор Робърт Мълър е приключил разследването си за предполагаемата
Коментари Харесай

Край на разследвеането за руска намеса в изборите в САЩ


Специалният прокурор Робърт Мълър е завършил следствието си за хипотетичната интервенция на Русия в изборите в Съединени американски щати и е показал отчет, разгласи генералният прокурор на Съединени американски щати Бил Бар. Така завършва съвсем двегодишното следствие, фокусирано върху президента Доналд Тръмп и акцията му през 2016 година, съобщи БГНЕС.

Това, което се споделя в отчета, е поверително, само че в писмо до Конгреса Бар написа, че може да заключи своите “принципни ” изводи “този уикенд ”.

Няма данни дали Тръмп или членовете на неговото семейство, или някогашни съветници в акциите са забъркани в секрети съглашения с Русия или възпрепятстване на правораздаването, двата съществени фокуса на следствието, които хвърляха сянка върху администрацията на Тръмп в продължение на две години.

Бар сподели, че ще се съветва със своя заместител Род Розенщайн и с Мълър, с цел да дефинират какво още от отчета би могло да бъде оповестено пред Конгреса и обществеността.

“Оставам зает да има допустимо най-голяма бистрота и ще ви държа в течение на развиването на нещата ”, съобщи Бар.

Лидерите на Демократическата партия в Конгреса на Съединени американски щати желаеха отчетът на прокурора Мълър от следствието по съмнения за скрито съглашение сред Русия и предизборния екип на Доналд Тръмп да бъде изработен обществено притежание, без опцията Доналд Тръмп да го види преди останалите.

“Наложително е (министърът на правосъдието) господин Бар да оповести обществено отчета и да даде съпътстващите документи и изводи на Конгреса ”, обявиха ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и водачът на малцинството в Сената Чък Шумер.

Г-н Бар “не би трябвало да дава на президента Тръмп, неговите юристи или неговия екип опция да се срещнат преди останалите с констатации или доказателства от отчета на специфичния прокурор Мълър, ” настояха те и прибавиха, че Белият дом “не би трябвало да се позволява да се намеси в решенията за това кои елементи от отчета би трябвало да бъдат обществено оповестени “.

Това следствие визира “въпроси, които се отнасят до целостта на нашата народна власт (…) Американският народ има право на истината ”.

Много от претендентите за президентските избори през 2020 година също приканиха за издание на отчета.

“Както сподели Доналд Тръмп, „ покажете го “, написа Бърни Сандърс. “Призовавам администрацията на Тръмп да оповести цялостния отчет на Мълър допустимо най-скоро – никой, в това число и президентът, не е над закона. ”

„ Оповестете отчета на Мълър пред всички американци в този момент “, прикани сенатор Елизабет Уорън, която инициира онлайн петиция за тази цел.

“Този отчет би трябвало да бъде оповестен неотложно, ” сподели сенатор Кори Букър.

Министърът на правораздаването Бил Бар съобщи, че може да показа “основните изводи ” от отчета от следствието на членовете на правосъдните комисии на двете камари на Конгреса “още през този уикенд ”.

Джералд Надлер, ръководител на Юридическия комитет на Палатата на представителите, сподели, че “очаква с неспокойствие да получи цялостния отчет на Мълър ”. “Прозрачността и общият интерес не изискват нищо друго: нуждата от публично доверие в правовата страна би трябвало да бъде приоритет ”, добави той.

Доналд Тръмп съобщи в сряда, че поддържа публикуването на отчета. “Покажете го и оставете хората да го видят ”, сподели той и добави, че решението зависи от министъра на правораздаването.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР