Специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри пристигна в

...
Специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри пристигна в
Коментари Харесай

САЩ подкрепи Турция - срещу Русия и режима на Башар Асад

Специалният делегат на Съединени американски щати за Сирия Джеймс Джефри дойде в Анкара късно нощес за договаряния по сирийския въпрос. Джефри сподели пред кореспонденти на турски език незабавно след идването си, че Съединени американски щати желаят да поддържат своя съдружник в НАТО Турция " колкото е допустимо повече ", съобщи БГНЕС.
" Турските бойци са изправени пред опасност в Идлиб. Тази опасност идва от Русия и държавното управление на Асад ", съобщи американският посланик.
Изказването на Джефри идва откакто турският президент Реджеп Ердоган предизвести, че турските войски ще продължат да реагират на офанзивите на сирийския режим. Ердоган сподели, че сирийският режим си е " получил заслуженото " в Идлиб, само че че " не е задоволително ", добавяйки, че ще разкрие идващите си стъпки през днешния ден.
Турските управляващи обявиха по-рано, че над 100 бойци на сирийския режим са били " обезвредени " откакто петима турски бойци бяха убити в Идлиб – последната огромна провинция, в която към момента бунтовници против режима на Асад и членове на терористични групировки. Нямаше удостоверение на броя на жертвите от самостоятелен източник, заяви Агенция Франс Прес.
Турция твърди, че три от тези наблюдателни пунктове на Анкара в Северна Сирия - в контрактуваната с Русия и Иран зона за деескалация, са обградени от сирийската войска и Ердоган е дал на Дамаск период до края на месеца силите на Асад да се оттеглен.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу прикани Русия и Иран – съдружници на Дамаск в спора - да спрат настъплението на войските на президента Башар ал Асад в провинция Идлиб.
Руска делегация, включваща военни и разследващи чиновници, организира два кръга от договаряния в Анкара в търсене на решение на конфликтите в Идлиб, само че съответно съглашение не беше реализирано.
Турция е обезвредила 51 цели на режима на Асад, унищожила е зенитна станция, хранилище за муниции, два танка и е завладяла един, гласи известие на на турското министерството на защитата за последното към този момент развиване на нещата в Северна сирия, представено от в. " Дейли Сабах ". Турската войска и Сирийската национална войска (СНА) започнаха интервенция в Идлиб, откакто броят на убитите турски бойци доближи до 13 след офанзиви, осъществени от режима на Башар Асад.
Анкара и Москва се споразумяха предходната година в Сочи да спрат актовете на експанзия и да трансфорат провинция Идлиб в зона за деескалация, която трябваше да бъде под наблюдението на 12 турски мониторингови пункта. Това обаче към този момент не се случва.
Научете всичко за обстановката в материалите ни за Сирия!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР