Специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри пристигна в

Специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри пристигна в ...

САЩ подкрепи Турция - срещу Русия и режима на Башар Асад.

Специалният пратеник на САЩ за Сирия Джеймс Джефри пристигна в Анкара късно снощи за преговори по сирийския въпрос. Джефри каза пред репортери на турски език веднага след пристигането си, че САЩ искат да подкрепят своя съюзник в НАТО Турция "колкото е възможно повече", предаде БГНЕС.
"Турските войници са изправени пред заплаха в Идлиб. Тази заплаха идва от Русия и правителството на Асад", заяви американският дипломат.
Изказването на Джефри идва след като турският президент Реджеп Ердоган предупреди, че турските войски ще продължат да реагират на атаките на сирийския режим. Ердоган каза, че сирийският режим си е "получил заслуженото" в Идлиб, но че "не е достатъчно", добавяйки, че ще разкрие следващите си стъпки днес.
Турските власти заявиха по-рано, че над 100 войници на сирийския режим са били "неутрализирани" след като петима турски войници бяха убити в Идлиб – последната голяма провинция, в която все още бунтовници срещу режима на Асад и членове на терористични групировки. Нямаше потвърждение на броя на жертвите от независим източник, съобщи АФП.
Турция твърди, че три от тези наблюдателни пунктове на Анкара в Северна Сирия - в договорената с Русия и Иран зона за деескалация, са обградени от сирийската армия и Ердоган е дал на Дамаск срок до края на месеца силите на Асад да се отдръпнат.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова Русия и Иран – съюзници на Дамаск в конфликта - да спрат настъплението на войските на президента Башар ал Асад в провинция Идлиб.
Руска делегация, включваща военни и разузнавателни служители, проведе два кръга от преговори в Анкара в търсене на решение на сблъсъците в Идлиб, но конкретно споразумение не беше постигнато.
Турция е неутрализирала 51 цели на режима на Асад, унищожила е зенитна станция, депо за боеприпаси, два танка и е пленила един, гласи съобщение на на турското министерството на отбраната за последното засега развитие на нещата в Северна сирия, цитирано от в. "Дейли Сабах". Турската армия и Сирийската национална армия (СНА) започнаха операция в Идлиб, след като броят на убитите турски войници достигна до 13 след атаки, осъществени от режима на Башар Асад.
Анкара и Москва се споразумяха миналата година в Сочи да спрат актовете на агресия и да превърнат провинция Идлиб в зона за деескалация, която трябваше да бъде под наблюдението на 12 турски мониторингови пункта. Това обаче засега не се случва.
Научете всичко за ситуацията в материалите ни за Сирия!

Източник: actualno.com