Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани

...
Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани
Коментари Харесай

Матю Палмър: Белград и Прищина трябва взаимно да се признаят

Специалният делегат на държавния секретар на Съединени американски щати за Западните Балкани Матю Палмър акцентира, че Съединените щати желаят да бъде реализирано цялостно нормализиране на връзките сред Белград и Прищина, което съгласно него ще значи и взаимно признание.
" Ако се признаят един различен, те биха могли да разрешат въпросите като съседи ", сподели Палмър в изявление за H1 Сараево, представено от БГНЕС.
Според него е належащо Белград и Прищина " да седнат на една маса, да реализират съглашение и дружно да начертаят път към европейското бъдеще ".
Палмър сподели, че повода за договарянията е и в това, че и Сърбия, и Косово се стремят към Европа и че не е належащо да се вижда какви взаимни отстъпки са нужни за реализиране на прогрес.
„ Необходимо е съглашение, което ще бъде признато и подкрепено от обществеността и от двете страни като най-хубавият път напред “, сподели Палмър и добави, че е значимо съглашението да бъде „ използвано, заслужено и продължително “.
Той добави, че има доста положителни връзки с посланика на Съединени американски щати в Германия Ричард Гренел и че това не е първият път, когато Съединени американски щати назначават двама специфични пратеници по еднакъв проблем.
Палмър също по този начин сподели, че Западните Балкани остават приоритет на външната политика на Съединени американски щати и че Вашингтон желае страните в района да преглеждат Съединени американски щати и Европейски Съюз като " сътрудници, които сами са избрали ".
Пратеникът на държавния секретар на Съединени американски щати сподели, че Вашингтон желае Западните Балкани да станат част от " семейство на европейски страни " и че те влагат в района забележителен политически и различен капитал.
Американският посланик отхвърли да разяснява скорошен отчет на Пентагона за възходящото въздействие на Русия в Сърбия, заявявайки, че Съединени американски щати смятат себе си за сътрудник на всички страни в района, в това число Сърбия.
Според него задачите на Съединени американски щати са в сходство с тези на балканските страни: участието в Европейски Съюз и НАТО, с изключение на в тази ситуация със Сърбия, и Вашингтон ще поддържа Западните Балкани в тези желания.
Матю Палмър сподели, че възможен нов контракт за Босна и Херцеговина, така наречен „ Дейтън две “, не е в центъра на вниманието на политиката на Съединени американски щати, защото „ не биха обвинили Дейтънския контракт за нефункционирането на държавното управление на БиХ “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР