Специалният пратеник на Америка за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви,

...
Специалният пратеник на Америка за Западните Балкани Габриел Ескобар заяви,
Коментари Харесай

Ескобар: Ситуацията в Косово има потенциала да се превърне в регионален конфликт

Специалният делегат на Америка за Западните Балкани Габриел Ескобар съобщи, че е мощно смутен от обстановката в Косово и Метохия, която съгласно него има капацитета да се трансформира в районен спор, оповестява „ ”.

Ескобар сподели още, че двамата водачи Александър Вучич и Албин Курти би трябвало да одобряват европейския проект и, че " няма различен избор ".

Мирослав Лайчак добави, че деескалацията на рецесията в Косово е нужна, в противоположен случай ще има жертви: „ Видяхме няколко случая, в случай че обстановката не се деескалира, ще имаме жертви. Няма подозрение, че на 29 май видяхме доста радикални детайли в Звечан, които пристигнаха да наранят, в случай че не и да убият, и да провокират принуждение и няма опрощение за това. Тези нарушители би трябвало да бъдат разкрити и изправени пред правораздаването, само че не можете да кажете, че всички те са нарушители за 45 000 сърби на север. ”.

Говорейки за осъществяване на нови избори, Лайчак оцени, че сега няма политическа воля за това.

" Няма краен период, само че би трябвало да желаяме изборите да бъдат извършени допустимо най-скоро, само че в този миг няма политическа воля за осъществяване на избори ", сподели още Лайчак.

„ Лидерите на двете страни ще дойдат в Брюксел, срещата ще се състои. Важно е хората да възобновят естествения си живот допустимо най-скоро. Работим по среща. Да се ​​каже „ не “ на покана за среща би било доста сериозен и отрицателен ход. Трябва да определим дата за изборите. Когато няма разговор и решение, има ескалация и едностранни дейности и от двете страни ”, съобщи Лайчак.

Лайчак оцени, че Охридското съглашение е обвързващо и уточни, че според от това дали в този момент ще избираме сред спор или деескалация.

„ Косовският въпрос би трябвало да бъде решен до края на годината, тъй като през 2024 година Косово няма да бъде в центъра на вниманието ”, разяснява Лайчак.

Ситуацията в сръбските общини в Северно Косово и Метохия ескалира на 26 май, откакто специфични елементи на косовската полиция окупираха административни здания в общините Звечан, Зубин Поток и Лепосавич. Силите за сигурност се пробваха да обезпечат встъпването в служба на ръководителите на общините, спечелили изборите, които бяха бойкотирани от сръбското население. На 29 май силите на НАТО в Косово отделиха държавни здания, където локалното население организираше митинги, които ескалираха в конфликти.

Заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати по европейските и евразийските въпроси Габриел Ескобар и специфичният представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак се срещнаха с Курти на 6 юни. Те настояха Прищина да организира предварителни избори в северните общини на Косово с присъединяване на косовските сърби. Президентът на Косово Вьоса Османи удостовери опцията за нов избор, като сложи като изискване за нови избори подписването на петиция до Прищина от минимум 20% от локалните гласоподаватели.

Белград съобщи, че Курти търси предлог да не извърши настояванията на Съединени американски щати и Европейски Съюз за деескалация на обстановката в северната част на района и заяви, че Прищина ще би трябвало да направи отстъпки на сръбското население в района, с цел да могат сърбите да вземат участие на нови общински избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР