Специалният докладчик на ООН за правата на палестинците в окупираните

...
Специалният докладчик на ООН за правата на палестинците в окупираните
Коментари Харесай

Правен експерт на ООН призова ЕС да накаже израелско анексиране на земи на Западния бряг

Специалният докладчик на Организация на обединените нации за правата на палестинците в окупираните територии Майкъл Линк прикани през вчерашния ден Европейския съюз да обмисли ограничения, с цел да предотврати или да накаже предстоящото анексиране от Израел на части от окупирания Западен бряг, съобщи Ройтерс.

Според него Европейски Съюз би трябвало да поддържа предизвестията си към Израел с "решителен набор от контрамерки ". Вероятно става дума за стопански, търговски или други наказания, отбелязва Ройтерс.

Израелският Върховен съд анулира закон, легализирал селища върху частна палестинска земя

Европейски Съюз към този момент съобщи, че анексирането, проектите за което се чака да бъдат оповестени след 1 юли, не би трябвало да останат безнаказани.

През последните дни глас по въпроса надигна генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, който прикани Израел да се откаже от желанията си да анексира територии, които не му принадлежат, и предизвести, че това ще взриви всевъзможни шансове за договаряне на спокойно съглашение с палестинците, за които въпросните земи са част от бъдещата им страна.

Ще бъдат ли анексирани елементи от Западния бряг?

Подобен апел към Европейски Съюз за контрамерки против Израел в намерено писмо насочиха и над 1000 депутати от парламенти в 25 европейски страни.

"Достигнахме до точка, оттатък която единствено резолюции без твърда решителност повече не могат да оказват помощ за реализиране на обективен и дълготраен мир и човешка сигурност - нещо, което палестинците и израелците заслужават ", сподели Линк.

Като се базира на вътрешни документи и на свои диалози с над две дузини дипломати и публични лица, Ройтерс отбелязва, че Европейски Съюз не разполага с ясна тактика по какъв начин да предотврати израелския проект или по какъв начин да отговори по важен метод, в случай че анексията бъде оповестена.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации към този момент съобщи, че израелските селища на окупираните територии нарушават интернационалното право. Израел оспорва това, като се базира на свои древен, исторически и политически връзки с тези земи, напомни Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР