Специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени

...
Специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени
Коментари Харесай

Спецексперти на ООН са в България, разследват насилие над жени

Специалният докладчик на Организация на обединените нации по въпросите на насилието над дами Дубравка Симонович е в България от 14 до 21 октомври 2019 година пТя ще се срещне с държавни чиновници, представители на гражданското общество, организации на Организация на обединените нации и на Омбудсмана и ще посети София, Сливен, Хасково, Димитровград и Варна.
“Ще прегледам въпроси, свързани с насилието над дами и девойки, както и аргументите за това принуждение и следствията от него, а също и други въпроси, в това число достъпа до заслон, до правораздаване и до здравни репродуктивни услуги “, сподели Симонович.

“Ще се срещна и с провокациите, пред които са изправени дами, които се сблъскват с голям брой форми на дискриминация и принуждение, в това число дами от малцинствата, дами с увреждания и дами мигранти или бежанци. Ще направя оценка на законодателството, политиките, даването на услуги и положителните практики, с цел да насочва рекомендации към страната за премахване на насилието, учредено на пола, над дами и за усилване осъществяването на интернационалните отговорности на страната, свързани с насилието и правата на дамите. Чакам с неспокойствие градивния разговор с управляващите и опцията да подкрепя по-добрата отбрана на правата на дамите в България ", добави тя.

Специалният докладчик ще даде конференция, на която ще показа предварителните констатации от визитата си, на 21 октомври, понеделник, от 14.00 ч. в Българската телеграфна организация в София. На нея ще бъдат позволени единствено публицисти.

Симонович ще показа окончателния си отчет в Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида през юни 2020 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР