Специални системи за оросяване ще бъдат поставени на спирките на

...
Специални системи за оросяване ще бъдат поставени на спирките на
Коментари Харесай

Монтират системи за охлаждане по спирките в София

Специални системи за оросяване ще бъдат сложени на спирките на градския превоз и други публични места в София. Анализ на сходна мярка за изстудяване в жегите е очакван в проект за акомодация към климатичните промени 2019-2025 година на кметството, признат от общинския съвет през днешния ден.

В него се показва, че пилотното създаване на сходна система би коствало 100 хиляди лева и е допустимо да се търси европейско финансиране. Като период на осъществяване е посочен интервалът 2019-2022. Целта е посредством изстудяване на откритите пространства да се понижи риска за здравето на хората при високи температури, оповестява Монитор.

Зам.-кметът по екология Йоана Христова обаче не даде точна конкретика по какъв начин ще работи системата, а единствено разгласи, че откакто минат изследванията ще се започва реализация.

Близо 200 хиляди лева пък е сумата за покривното озеленяване. Именно зеленината по покривите е значима част от актуалното градоустройство и оказва помощ на градският микроклимат в града, аргументират се от кметството. В проекта влизат още голям брой ограничения за облекчение на резултатите от световното стопляне в столицата. Част от тях са с изключение на озеленяване на покриви, създаване на чешми и фонтани, разнообразни тласъци за градското земеделие, засаждането на огромен брой дървета в зони в който няма, развиване и създаване на трамвайният превоз. Предвижда се и всички возила на градския превоз да бъдат климатизирани.

Христова изясни, че проектът е разпределен на разнообразни групи ограничения, свързани със браншове от живота - градоустройство, енергетика, превоз и така нататък По думите ѝ по отношение на по-интензивните и по-дълги превалявания и по-резките промени на температурите да вземем за пример, общината може да предприеме изпреварващи дейности.

„ Такива са да вземем за пример основаването на нова задържаща и дренираща инфраструктура, нови водни площи, които при интензивни превалявания могат да спестят средства за справяне с тези бедствия “, сподели зам.-кметът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР