Специалната военна операция се превърна в гигантски полигон за изпитания

...
Специалната военна операция се превърна в гигантски полигон за изпитания
Коментари Харесай

Украйна усъвършенства военната мощ на Русия

Специалната военна интервенция се трансформира в великански полигон за тествания на най-новите съветски оръжия. Поредните образец за това бяха новините за началото на потреблението на изтребители Су-57 в Украйна. Какво оръжие е употребявано за първи път по време на спецоперацията и какви резултати сподели то?

Хиперзвуковата ракета с въздушно изстрелване е добре известна с името си, само че нейното бойно потребление за първи път се случи точно по време на специфична интервенция в Украйна. Ракетата 9-С-7760 от този комплекс порази огромен склад за ракети и авиационни муниции на въоръжените сили на Украйна в Ивано-Франковска област в Западна Украйна. За схващане: обектът на провалянето беше бетонен под земята бункер, чието заличаване щеше да изисква стотици снаряди и десетки бомби. „ Кинжал “ проникна в дълбоката защита с една-единствена ракета и провокира опустошителна експлозия. Нито носителят (изтребител МиГ-31), нито самата ракета са открити от никого - ударът беше като мълния. Между другото, това не е изолиран случай на потребление на " Кинжала " по време на СВО.

Високо оценена получи и свръхзвуковата тактическа управляема ракета въздух-земя Х-31ПМ (по кодификацията на НАТО – AС-17 „ Криптон “). Обхватът на унищожаването ѝ е 60 километра, като изтребителят може да не влезе в зоната на деяние на вражеските системи за противовъздушна защита. Такива ракети, да вземем за пример, изцяло обезвредиха авиобазата в региона на Виница - всичките осем ракети доближиха задачата си, унищожавайки пистата, самолети и хеликоптери на земята. Възможно е да се употребяват от изтребители Су-35С, които сполучливо организират въздушен и наземен лов по време на СВО.

Редица новинарски организации също оповестяват за потреблението на изтребители от пето потомство Су-57 в Украйна. Отбелязва се, че тези самолети работят и отвън зоната на интензивно поразяване от вражеските системи за противовъздушна защита, употребявайки ракетни оръжия, евентуално високоточни Х-31ПМ. Известно е, че Су-57 мина първите тествания по време на военните дейности в Сирия през 2018 година

„ Бойните качества на авиацията и оръжията се ревизират най-добре тъкмо в бойни условия, изключително в случай че става дума за нещо ново “, сподели боен специалист генерал-майор Владимир Попов. „ В Афганистан беше изпитан щурмовият аероплан Су-25, вследствие на което беше финализиран и този аероплан в усъвършенстван тип към момента е на въоръжение “, напомня той.

Същото се случва и в този момент - в небето се закалява техника, разпознават се мощни и слаби страни, усъвършенства се въздушната тактичност. Резултатът е явен – цялостно владичество в небето и целеустремено заличаване на военната инфраструктура на земята.

Появи се в Украйна и " Хермес ". Все още не е известно дали се употребява наземна високопрецизна оръжейна система с обхват на пукотевица над хоризонта от 100 километра с това име, само че авиационната версия на „ Хермес-A “ към този момент съществува. Свръхзвуковите му ракети с обхват на деяние 20 километра, употребявани от щурмови хеликоптери Ка-52 „ Алигатор “, разрешават на винтокрилите да не влизат в зоната на покритие на ПЗРК и системи за противовъздушна защита с дребен обхват. Като цели се избират бронирани транспортни средства и противников укрепления. Залповото изстрелване на 16 ракети едновременно върху няколко цели разрешава да се усилят вредите заради невъзможността за реакция след първия удар. „ Хермес-А “ размени противотанковите ракети „ Въртоп “ и „ Атака “.

На земята също имаше актуализации. В допълнение към танковете Т-90М „ Прорив “, нова партида от които неотдавна беше трансферирана на Министерството на защитата от производителя „ Уралвагонзавод “ и отчасти изпратена в зоната на СВО, „ Терминатор “ към този момент влезе на бойното поле. Това е бойна машина за поддръжка на танкове (БМПТ), която желаеха да нарекат " Рамка-99 ", само че се вкорени непознатото име.

Тази машина, създадена преди 20-тина години, дълго време не искаше да бъде одобрявана от армията, нейното „ потребно показване “ се организира на ученията „ Кавказ-2020 “. Тогава началникът на Генералния щаб Валери Герасимов описа на президента Владимир Путин, който дойде на полигона „ Капустин Яр “, за тази машина. " Терминатор " е основан преди към 10 години, само че не е употребен. И тогава ние с министъра го разгледахме и взехме решение да го приемем. Там четири ПТУР " Атака " поразиха на шест километра две 30-милиметрови оръдия. Това е от което се нуждаем “, заяви Герасимов.

Сегашната БМПТ " Терминатор-2 " има ходовата част на танка Т-90 - бронята ѝ разрешава да устоя на удара на противниковите противотанкови оръжия. Освен упоменатите ПТУР (с лазерна система за насочване) и скорострелни оръдия са добавени 7,62-мм картечница и два гранатомета АГС-17. Цялата оръжейна система основава огън с висока компактност и разрешава да се нападат до четири цели по едно и също време. Предполага се, че тази бойна машина ще бъде изключително ефикасна в градски борби, които са толкоз настоящи за актуалната специфична интервенция.

Голям интерес провокира неотдавнашното споменаване от вицепремиера Юрий Борисов за потреблението на лазерния комплекс „ Задира “ по време на СЗО. Той не разкри каква е била нейната бойна приложимост, единствено описа, че системата е в положение да поразява дронове на разстояние от пет километра благодарение на топлинно лъчение. За " Задира " за първи път стана известно по време на военно-техническия конгрес " Армия-2017 ", в това време Министерството на защитата на Русия и Федералното държавно унитарно дружество " Руски федерален нуклеарен център " (Саров) подписаха контракт за осъществяване на развойна активност, наречена " Задира-16 ". Сега, както се оказа, към този момент се употребява в армията.

Принципът на деяние на „ Задира “, като всяко лазерно оръжие, е сходен на действието на учебна светлинна показалка с стеснен лъч, с единствената разлика, че импулсът му е в пъти по-мощен. И в случай че добре познатият комплекс „ Пересвет “, който към този момент е на бойно дежурство, „ заслепява “ въздушни и галактически обекти, деактивирайки оборудването, тогава лъчът „ Задира “ води до термични повреди, т.е. изгаря задачата. Най-вероятно става дума за битката против дребните дронове. Според Борисов обаче „ сегашната отдалеченост не е границата и може да бъде увеличена посредством увеличение на характерната мощ на комплекса “. Във всеки случай такива оръжия са по-евтини от ракетите на ПЗРК, които би трябвало да смъкват дронове.

Друга оригиналност в тази област е многофункционалният комплекс „ Рат “. Това е първата локална мобилна система за битка с дронове със система за ориентирано лазерно заличаване. Комплексът е в положение да открива дронове на разстояние до 3,5 км и да прави целеустремено угнетяване на канали за ръководство на БПЛА в радиус до 2,5 км. При навлизане на един или повече дрона на територията на охранявания обект „ Рат” блокира информационните им канали и сателитната навигация, а при нужда операторът може да ги унищожи с лазер.

Със сигурност по време на СВО съветската войска ще употребява и мобилните системи за радиоелектронна битка „ Красуха-4 “ и „ Москва-1 “, способни да сковават настъпателни и отбранителни оръжия от всевъзможен тип, в това число дронове. Те могат да бъдат ситуирани на стотици километри от засегнатите обекти („ Москва-1 “ управлява пространството в радиус от 400 км) и да се намират на територията на Русия. Заловените украински офицери споделят, че губят надзор над подчинените си заради щета на всички типове връзки: „ Руснаците ни заглушават изцяло “, оплакват се те.

По-близо до фронтовата линия в Украйна се употребяват портативни и дребни по мярка системи, които също са комфортни и ефикасни за потребление против дронове.

„ Пищял “, да вземем за пример, тежи единствено 3,5 кг, външно наподобява на картечница с обемист корпус вместо цев и работи с обхват на два километра в условия на директна видимост на задачата. Принципът на деяние се основава на отдалечено заглушаване на честотите на сателитните навигационни системи и каналите за връзка и ръководство. „ Сапсан-Бекас “ е в положение да открие дрон на разстояние до 10 километра (по-тежък е, инсталиран е на автомобил), наблюдава придвижването му и го деактивира при доближаване на шест километра. Системата е оборудвана по правилото " другар или зложелател " и не визира БПЛА, които са включени в базата данни на комплекса.

Системите за събиране на информация и наблюдаване, които се употребяват от специфичните елементи, са се потвърдили добре в хода на СВО. Сред тях изключително се откроява многофункционалният оптично-електронен комплекс " Ирония ". Това не е " бинокъл " (приликата е единствено в размерите), а мощна система за разкриване на врага. С дребните си размери „ Ирония “ е в положение да види военна техника на разстояние до седем километра и човек на разстояние до 2,5 км. Сензорите за придвижване, конфигурирани в този мини-компютър, засичат всяко придвижване с обхват на три километра, разпознават задачата и предизвестяват за заплаха.

Устройството също по този начин е в положение да прави фотоси и видеоклипове в действително време и да предава тези данни по предпазени радио канали на разстояние до 10 километра. Командирът в щаба вижда " картинката ", прави оценка обстановката и взема съответното решение. Руските военни оцениха " Ирония ", преди всичко, подразделенията на специфичните елементи бяха оборудвани с комплекса, а в този момент с негова помощ наблюдават придвижванията на въоръжените сили на Украйна и националните батальони.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР