Специалната операция, която се провежда в Украйна, отново ни кара

...
Специалната операция, която се провежда в Украйна, отново ни кара
Коментари Харесай

Как Червената армия унищожава бандеровците

Специалната интервенция, която се организира в Украйна, още веднъж ни кара да си напомним опита от Великата отечествена война. Украинските националисти заплашват да отприщят партизанска война против съветските войски – тъкмо както преди време се пробва да направи Украинската въстаническа войска (УПА), т.е. бандеровците. Съветските военни обаче намират способи за заличаване на тези банди.

По време на Великата отечествена война Червената войска се сблъсква с подривна активност на украинските националисти, когато се бият дружно с Вермахта в Украйна. В руските военни документи се отбелязва, че тяхната организация има за цел „ унищожаването на руската власт в Украйна и основаването на националистически профашистки вид ръководство “. За да създадат това, нейните бойци стартират партизанска война, пробвайки се да деморализират тила на Червената войска, като правят бойкот на железопътните линии, връзките и убиват военни и руски служащи.

Действие и противопоставяне

Въпреки че бандеровците практикуват офанзиви от засада против обособени бойци и командири, те от време на време не се плашат от опцията да нападат военни елементи. Например на 18 август 1944 година по време на поход в гората е обстрелван батальон от 1331-ви пехотен полк, който губи съвсем 40 души убити и ранени.

В същото време бойците на УПА тероризират локалното население в региони, освободени от немска окупация. Един подобен случай е нападението на тайфа националисти над село Черковшизна на 25 март 1944 година Според отчета на щаба на 19-а гвардейска механизирана бригада тази нощ бандитите нахлуват в къщата на селянина Кулик, който съумява да избяга. Нямайки време да се оправят със притежателя на къщата, те обесват жена му.

Изучавайки опита от битката с бандеровците, руското командване означи, че те по предписание не се организират настъпателни интервенции. При конфликт с елементи на Червената войска те се отдръпват в горите, където имат авансово готови убежища (хижи, землянки, скривалища) или се разпръскват в обитаемоте места. Ако бандата успее да бъде обградена в гората, тя заема всестранна отбрана, биейки се до мрачно. След това членовете ѝ напущат обкръжението един по един или на дребни групи, оставяйки на място няколко души, които с интензивна пукотевица основават тип на цяла тайфа, водеща борба.

Обикновено концентрацията и събирането на бандите ставав региони и села, където няма руски елементи. Посещението на такива места от обособени бойци или дребни групи руски бойци е рисково, защото бойците може да бъдат обстрелвани или пленени, след което подложени на брутални изтезания. В наличието на военни елементи бандите стопират груповите набези, само че ускоряват дейностите на обособени лица „ за бойкот, гнет и разузнаване”. Последното представлявало особена опасност, защото представителите на бандитите в обитаемоте места в действителност са техни разузнавачи, които рапортуват на бандите и немското разузнаване „ за разполагането на войските, придвижванията и други данни на Червената войска “.

Развихрянето на бандеровския гнет в руския гръб изисква решителни ограничения за неговото премахване. В резултат на това руското командване създава специфична „ Инструкция за офицера от Червената войска за битка с бандитизма “, учредена на опита от към този момент извършени интервенции, където офицерите от военното разузнаване играят значима роля.

Като в тила на врага

Въз основа на локалните характерности, а точно „ огромното замърсяване на обитаемоте места от украински националисти “ и съществуването на обширни гори, които подслоняват бандите, инструкцията предлага дейностите против тях да се смятат за сходни на провеждането на разузнаване в тила на врага. Подчертавайки значимостта на този способ, съставителите означават „ Всяка настояща интервенция за очистване на бандите би трябвало да бъде предшествана от задълбочено военно разузнаване на региона на деяние на бандата и прилежащите към нея селища, гори, дерета и други убежища където могат да се скрият”.

Тази задача е предоставена на групи от разузнавачи, които би трябвало да открият съществуването на бандата в препоръчаната зона, като открият точното ѝ местонахождение и бройка. В същото време е предложено да се включи най-малко един тестван локален гражданин в разследващите групи, както и да се обезпечат радиостанции. Методите на деяние на разузнавачите включват прикрито наблюдаване, претърсвания, засади, нападения, т.е. това, което са правили на фронта.

Прониквайки в региона, където се намираше бандата, разузнавачите би трябвало деликатно и непрестанно да изследват региона. Понякога всевъзможни дреболии неща, като части хартия, останки от храна, стъпки по земята и доста други, можеда оказват помощ да се разбере кой и по кое време е бил тук, какво е правил и къде е отишъл.

Придвижването на разследващите групи би трябвало да става най-вече през нощта или при неприятно време, с цел да останат допустимо най-невидими. В същото време, както сподели практиката, си коства ядрото на групата и стражите да поддържат връзка със звукови сигнали, присъщи за изследваната зона, като звуци на птици и животни, както и знаци или всевъзможни други безшумни способи за сигнализиране. Ракетите и трасиращите патрони може да се употребяват единствено когато борбата е неизбежна или по време на нея.

При възлагане на задачата на разузнавачите, щабът по предписание може да има единствено предварителна информация за бандитски формирования. Следователно старшата разследваща група е задължена, когато напредва, персонално да обясни маршрута, да го промени съгласно обстановката, а също по този начин да построи бойния ред на групата и да организира в допълнение разузнаване при доближаване до мястото на деяние. За ключ към триумфа на интервенцията се смяташ„ знанието от разузнавачите на разследващия обект, персоналната храброст, неочакваните, координирани и бързи дейности на групата като цяло “.

Печели по-бързият

Съветските указания за битка с бандитизма следват разпоредбите на разузнаването на фронта. Следователно, при положение на непредвидена среща с тайфа, разузнавачите би трябвало да избегнат борбата и да вземат единични бандеровци като „ езици “. След като открива местоположението на бандата, командирът, който провежда разузнаването, открива наблюдаване над обекта, обкръжава го с мрежа от засади, изключително в направленията на евентуалните пътища за излизане на бандитите на акция.

Основната задача на разузнаването в този миг е „ да не губи контакт с бандата, да не я оставя да се изплъзне и да улови „ език “. С началото на борбата за очистване на бандата, разузнавачите не престават да бъдат пред бойните елементи, само че се смята за оправдано изпращането на патрули в посока на обитаемоте места, прилежащи на региона на деяние, с цел да се не разрешават на бандитите да се разтворят в тях.

Но намирането на местонахождението на бандите не е елементарно, защото те съвсем в никакъв случай не остават на едно място. Като се има поради маневреността на бандитите, командирът на отряда трябваше да показва успеваемост в дейностите си и бързо да реагира на получените разследващи отчети. Следователно неговите елементи би трябвало да бъдат по-мобилни от бандитите, с цел да заемат бързо и прикрито позиции за офанзивата, преди бандата да напусне мястото на откриването си. Блокадата би трябвало да бъде подписана преди зазоряване, с цел да стартира прочистването при изгрев слънце. Ако борбата се проточи до вечерта, тогава обкръжението на бандата би трябвало да бъде компактно, без „ прозорци “, през които бандеровците може да се измъкнат в мрака.

Подчертавайки смисъла на ролята на разузнаването при ликвидирането на бандитските формирования, инструкцията отбелязва, че триумфът ще зависи „ от организацията, бойната единодушие и взаимната подготовка на състава на разследващата група и дейните елементи “, както и „ качеството на разузнаване на обекта и терена, на който би работил отрядът, както и ловък избор на момента и метода на деяние.

Народът като съдружник

Но колкото и мъчно да е унищожаването на бандата отвън града, дейностите против нея в обитаемоте места наподобяват още по-трудни. Почистването им е осъществено от издирвателни групи, като деликатно претърсват всяка постройка за съществуване на тайници. В случай, че бандитите бъдат открити, към тях са изпратени пратеници всред съседи или родственици, само че в случай че договарянията за предаване са несполучливи, тогава борбата се води, до момента в който съпротивяващите се не бъдат изцяло унищожени.

Вярно, не е елементарно да се дефинира кой е кротичък гражданин в селото и кой не. Затова руското командване предлага на бойците от Червената войска да се отнасят добре с локалното население.

Така да вземем за пример от щаба на 112-та стрелкова дивизия споделят на командирите на отрядите за битка с бандитизма следното: „ Не закачайте локалното население, не вземайте нищо сами. Веднъж вечно би трябвало да забравите думата „ Дайте “, тъй като с това отблъсквате популацията от себе си, това няма да ви помогне в работата ви, а в противен случай, ще настроите популацията против вас. Трябва да се държите по този начин, че популацията да вижда във вас своята отбрана, тъй че самото население, без вашите въпроси, при опция, единствено да ви осведоми за бандитите”

Водени от такива рекомендации, отрядите за битка с бандитизма от време на време не се свенят да носят керосин и храна в отдалечени села, в случай че се намират в региони, където работят украински националисти. Ако измежду популацията има доброволци като водачи, се предлагаше те да бъдат облечени в униформи на Червената войска, с цел да не ги разпознаят бандитите.

Между другото, по отношение на формата. Бандеровците постоянно употребява руски униформи, както по време на набези, по този начин и за придвижване денем.

В този случай персоналният състав на руските елементи и отряди за битка с бандитизма би трябвало да може да разграничи същинския боец.Преоблеклите се постоянно са с разнообразни прически не съгласно устава, погрешно носят ордени или пропущат други значими за армейската работа елементи. Следователно бдителността е неразлъчен фактор за попречване разкриването на маскирани членове на бандата, представящи се за бойци и командири на Червената войска или чиновници на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР).

Завършвайки екскурзията в историята на битката на Червената войска против бандите на украинските националисти, заслужава да се означи, че руските военновременни указания формулират правилото за битка с тях не като задача за освобождение на територията и задържане на освободеното парче земя, гора или село, а като задача за заличаване на бандите. И военното разузнаване има огромен принос за използването на процедура.

Превод: В. Сергеев

АКО ВИДИТЕ, ЧЕ СА СЛОЖИЛИ НА НЯКОЯ НАША СТАТИЯ ЗНАК ЗА ФАЛШИВА НОВИНА, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Я ПРОЧЕТЕТЕ! ТЯ Е НАЙ-ДОСТОВЕРНА!!!

СПЕШНО И ВАЖНО ЗА ЧИТАТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД.ИНФО И ЗРИТЕЛИТЕ НА ПОГЛЕД ТВ!!!!!

ПРИСЪЕДИНЕТЕ съдебна експертиза КЪМ НАШИТЕ КАНАЛИ В " ТЕЛЕГРАМ " И В ЮТЮБ, ЗАЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА БЛОКИРАТ СТРАНИЦАТА НИ ВЪВ ФЕЙСБУК ЗАРАДИ ПУБЛИКУВАНЕ НА НЕУДОБНА, НО ОБЕКТИВНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪБИТИЯТА!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях, копирайки и разпространявайки този текст!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР