Специалната комисия на Конгреса на САЩ, която разследва нападението в

...
Специалната комисия на Конгреса на САЩ, която разследва нападението в
Коментари Харесай

Комисията в Конгреса препоръчва три обвинения за Тръмп?

Специалната комисия на Конгреса на Съединени американски щати, която проверява нападението в Капитолия от януари 2021 година, ще предложи покачване на наказателни обвинявания против някогашния президент Доналд Тръмп.

Комисията ще разгласява окончателния си отчет през идната седмица и съгласно американски медии ще предложи да бъдат повдигнати обвинявания против Тръмп по три точки - подстрекаване към протест, възпрепятстване на публична процедура и скрит план за машинация на държавното управление на Съединени американски щати, написа BBC.

Привържениците на Тръмп щурмуваха Конгреса на 6 януари 2021 година Това, което стартира като митинг пред постройката на Капитолия, се трансформира във въоръжен конфликт и завладяване на постройката. С искане за отменяне на резултатите от президентските избори и за победа на Тръмп протестиращите преодоляха защитата на Капитолия и нахлуха в постройката. По време на размириците починаха петима души.

Нито един някогашен президент на Съединени американски щати не е бил упрекван до този миг по публикации от углавен закон.

Тръмп отхвърля да е забъркан в събитията от 6 януари. В петък неговият представител Стивън Чанг осъди дейностите на комисията, като назова нейните членове " леке върху историята на тази страна ".

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, което към този момент проверява ролята на Тръмп в щурма на Капитолия, не е длъжно да следва рекомендациите на комисията в Конгреса. В понеделник се чака да се организира заключителното съвещание на специфичната комисия, на което всички рекомендации ще бъдат оповестени обществено.

Деветчленната комисия ще би трябвало да утвърди отчета от осем глави, основан на изявленията с повече от хиляда очевидци, и да го изпрати на министерството. Министерството на правораздаването към този момент организира наказателно следствие на събитията от 6 януари.

Пълният текст на документа ще бъде оповестен в сряда, съобщи ръководителят на комисията Бени Томпсън (демократ от Мисисипи). Друг член на комисията, конгресменката Зоуи Лофгрен, съобщи в петък пред CNN, че законодателите са били " доста деликатни при формулирането на тези рекомендации, в това число и да ги обосноват с обстоятелствата, които са разкрили ".

Комисията за избор на членове на Камарата на представителите счита, че Тръмп съзнателно е почнал да популяризира погрешни изказвания за машинация на президентските избори, преди да се опита да принуди длъжностни лица, Министерството на правораздаването и своя вицепрезидент да оспорят провалянето му. Според комисията Тръмп е подстрекавал поддръжниците си да щурмуват Капитолия с упованието, че това ще му разреши да остане на власт.

Седмица след протестите Камарата на представителите за повторно обсъждаха импийчмънт на Тръмп. Тогава сенатът обаче не поддържа това обвиняване. Доналд Тръмп е единственият президент, подлаган на импийчмънт два пъти в историята

Преди месец Министерството на правораздаването на Съединени американски щати назначи самостоятелен прокурор, който да следи наказателните следствия против някогашния президент. Освен ролята на Тръмп в нападението в Капитолия, той би трябвало да откри дали някогашният президент е нарушил закона, когато е изнесъл държавни документи в дома си във Флорида.

Джак Смит е претрупан със задачата да дефинира дали към този момент претендентът за президент за изборите през 2024 година (Тръмп в същото време разгласи кандидатурата си) би трябвало да бъде съден за погрешно боравене с класифицирани файлове, които бяха открити по време на претърсването от ФБР на имението на Тръмп във Флорида през август, или за поощряване на навалица към принуждение на 6 януари 2021 година

Според чиновници на Министерството на правораздаването документите евентуално са били скрити като част от опит да се попречи на следствието на ФБР.

Стотици хора са упрекнати в закононарушения по отношение на всеобщото навлизане в Конгреса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР