Специална юридическа структура към Българския лекарски съюз ще подпомага лекарите

...
Специална юридическа структура към Българския лекарски съюз ще подпомага лекарите
Коментари Харесай

БЛС готви алгоритъм за по-малко лекарски грешки

„ Специална юридическа конструкция към Българския лекарски съюз ще подкрепя лекарите при тяхната отбрана в случаи на нарушавания “. Това разгласи в ефира на БНР ръководителят на Столичната гилдия на БЛС доктор Асен Меджидиев.

От съсловната организация упорстват още лекарите да могат да санкционират финансово сътрудниците си за нарушавания, преди да се стигне до прокуратурата и следствието. До средата на годината се чака да са подготвени и правила за добра здравна процедура, които да бъдат за лекаря логаритъм за отбрана и предотвратяване от неточности. Столичната лекарска гилдия ще оказва финансово подсигурена юридическа помощ на сътрудник при зародил случай. По данни на Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ лекарските неточности у нас са 8.5%.

„ Терминът лекарска неточност може да се използва от медиите едвам при съществуване на правосъдно решение. Можем да кажем неудачен ход на лекуването или неудачен резултат от решението. Но този човек, който 30 години е градил практиката си като доктор, да го обвиниш, че е сбъркал и след три дни да се разбере, че това не е по този начин, към този момент не можем да върнем нещата обратно. В обществото, в съзнанието на обособения човек остава, че този доктор е сбъркал “, изясни ръководителят на Столичната гилдия на БЛС доктор Асен Меджидиев.

„ Не са малко делата против лекари у нас. Много от тях са поради липса или не до дъно разяснено осведомено единодушие. Лекарската неточност би трябвало да е несъобразителност, небрежност, незадълбоченост, безчинство, на моменти и непросветеност, само че нашият углавен закон е планувал, че такава наказателна отговорност може да се носи единствено за непредпазливи действия. Няма умишлена лекарска неточност “, прецизира юрист Иван Сотиров, който признава, че е заставал и от двете страни на барикадата и е защитавал както лекари, по този начин и пациенти. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР