Специална структура се грижи за информационната и киберсигурността в групата

...
Специална структура се грижи за информационната и киберсигурността в групата
Коментари Харесай

Потребителският съвет на ЧЕЗ обсъди стратегията на компанията за киберсигурност

Специална конструкция се грижи за осведомителната и киберсигурността в групата от компании на ЧЕЗ в България. Основната задача на екипа по киберсигурност е да подсигурява, че мрежовата инфраструктура и информацията на сдруженията от групата са предпазени в сходство с условията на националното и европейско законодателство посредством използване на потвърдено ефикасни механически и организационни решения в региона на киберсигурността.

„ Глобалната мрежа и взаимосвързаните осведомителни и информационни технологии са станали съществени съставни елементи на актуалния живот, донесли са доста нови благоприятни условия за човечеството, отворили са нови сфери на бизнес, трансформирали са както трудовия, по този начин и персоналния ни живот. Това ново пространство за онлайн връзки, обаче, надалеч не е анонимно и никога не е безвредно. Защитата на ЧЕЗ в киберпространството е построена от три съставния елемент: правила и процедури; технологии и хора ", описа Петко Марков, управител осведомителни технологии и киберсигурност в ЧЕЗ ИКТ България, на съвещание на Потребителския съвет към ЧЕЗ България.

С цел да се подсигурява сигурността на мрежите и информацията всички чиновници на ЧЕЗ минават през особено образование по киберсигурност, в което се съдържат съответни препоръки и правила за повишение на сигурността. Основните акценти от програмата бяха разисквани с потребителските организации, които членуват в Потребителския съвет.

Потребителският съвет към ЧЕЗ в България основан през 2013 година като съвещателен орган, който да проучва и преглежда практиките, касаещи крайните битови клиенти на електрическа енергия пазар. Негови членове са най-големите потребителски организации - Комисията за отбрана на потребителите, Българска национална асоциация „ Активни консуматори ", Федерация на потребителите в България, Независим съюз на потребителите в България, Европейски потребителски център и Български потребителски център. В нея членуват експертни организации и представители на научните среди и по един представител на лицензираните компании на ЧЕЗ в България - ЧЕЗ Разпределение и ЧЕЗ Електро.

10 ПРАВИЛА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА КИБЕРСИГУРНОСТТА:
Избирайте пароли дълги минимум 8, целесъобразно е те да бъдат 10 знака.
Не използвайте имена на околните си, дати на годишнини или елементарна композиция от букви и цифри, телефонни номера, прякори, дата на раждане, ЕГН и така нататък
Не съобщавайте на никой паролата си. Не я изпращайте по имейл и не я записвайте на лист, оставен до компютъра или залепен на монитора!
За другите стратегии и уеб сайтове използвайте разнообразни пароли, с цел да отбраните другите си профили, в случай че една ключова дума е открадната.
Добра концепция е, когато създавате ключова дума да употребявате както основни, по този начин и дребни букви, да включите няколко числа и също знаци, когато системата, в която се регистрирате го разрешава (символи като., /?! # @ Щатски долар % & * - + ; " и т.н.).
Никога не използвайте ключова дума, която е същата, като потребителското име (username).
Заразени (с вирус) стратегии постоянно се популяризират като нежелана поща.
Ако не знаете от кого е емайлът, в никакъв случай не сваляйте приложение и не кликвайте върху линкове.
Специално внимание обръщайте на имейли, в които спедитор изисква да се регистрирате на някоя уеб страница и да актуализирате информация, например по отношение на вашия профил. Не изтегляйте и не инсталирайте от интернет програмен продукт от незнаен генезис.
Не слагайте в електронните писма поверителна/чувствителна информация, като например име за влизане или ключова дума до системата. Електронната поща може да бъде прихваната/хакната от неприятел.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР