Специална селекция с някои от най-емблематичните филми на великия шведски

...
Специална селекция с някои от най-емблематичните филми на великия шведски
Коментари Харесай

Гледаме специална селекция от филми на Ингмар Бергман на Киномания 2018

Специална селекция с някои от най-емблематичните филми на великия шведски режисьор Ингмар Бергман ще могат да гледат феновете на тазгодишната Киномания. Прожекциите са директно преди формалното начало на кинопанорамата – сред 8 и 14 ноември и ще могат да се видят в кината " Люмиер Лидл ", Одеон, Дом на киното и G8.
Общо 9 кино лентата на публично оповестеният за " най-хубав кинорежисьор на всички времена " ще покаже Киномания 2018.
Начало на ретроспективата ще даде " Вълшебната флейта " (8 ноември, 19:00 часа, кино " Люмиер Лидл " ) - обилна екранизация по известната операта на Моцарт.
В програмата участва и " отличеният с куп награди и номинации, в това число " Златна мечка " от фестивала в Кан`58 " Поляната с дивите ягоди " (9 ноември, 18:30 часа, кино " Люмиер Лидл " ), за който Уди Алън споделя: " Спомням си, че още от първия кадър, несъмнено пораждащ безпокойствие, до последния наедрял проект, изпълнен със успокоение, бях с пресъхнала уста и бясно биещо сърце. Кой може да не помни такива облици? Часовникът без стрелки, спряната погребална кола, ослепителното слънце и лицето на стареца, сложил в ковчега личния си мъртвец – това бяха щрихите на занаятчия, чийто личен жанр и комплицирана тема го правеха съпоставим с най-големите европейски писатели”.

Селекцията включва и " Шепот и крясъци " (10 ноември, 17:00 часа, кино " Люмиер Лидл " ), чиято съществена тематика е болката, гибелта, изкуплението и утехата, вплетени в ориста на три сестри и тяхната прислужница. За този филм Вим Вендерс споделя, че е плакал като дете и още веднъж е почувствал " носталгия по всичко, прикрито зад външността ".
След изключителните заглавия в ретроспективата са и " Да не приказваме за всички тези дами " (10 ноември, 18:45, кино " Люмиер Лидл " ), първият пъстър филм на Бергман, който е комедия; " В наличието на клоуна " (11 ноември, 15:30 часа, кино " Люмиер Лидл " ); както и " Лице против лице " (11 ноември, 17:45 часа, кино " Люмиер Лидл " ) с присъединяване на прелестната Лив Улман, който насочва взор върху вътрешната рецесия на психиатърка, разкрила ненадейно, че не познава огромна част от самата себе си.
Сред предложенията на Киномания са и " Из живота на марионетките " (12 ноември, 18:15 часа, кино " Люмиер Лидл " ), който се концентрира, по думите на самия режисьор, върху това по какъв начин " по какъв начин две човешки същества, които са мъчително свързани с обич, в това време се пробват да се отърват от оковите на обвързаността ".
Не е за изпускане и " Сарабанда " (13 ноември, 18:15 часа, кино " Люмиер Лидл " ) – последният филм на именития режисьор, който е продължение на " Сцени от един фамилен живот " и е отдаден на починалата брачна половинка на режисьора – Ингрид. В центъра на тъжната, само че вълнуваща история е тематиката за изгубената обич и бездната сред поколенията. Филмът е основан на усамотения остров Форьо, където Бергман прекарва последните години от живота си.
Емблематичният " Сцени от един фамилен живот " също ще бъда показан в границите на фестивала, само че ще има прожекция само в кино " Одеон ".
Сред заглавията, свързани с творчеството на Ингмар Бергман, които Киномания ще покаже, е и филмът " Островът на Бергман " (14 ноември, 18:30 часа) с режисьор и продуцент – Мари Нюрерьод. В този филм Бергман за пръв път демонстрира своя свят на изолирания и загадъчен балтийски остров Форьо. Заедно с документалистката Мари Нюрерьод той предлага взор към своя живот и дългата си кариера в киното, театъра и малкия екран. Този филм съдържа фрагменти от най-хубавите му произведения, както и неповторими работни моменти от персоналния му списък.
Подробни анотации за филмите, за креативния състав, премиите и номинациите може да откриете на kinomania.bg и на ndk.bg.
Билети за филмите към този момент са в продажба на касите на НДК, както и онлайн на tickets.ndk.bg.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР