Специална селекция от филми, обединени под надслова Франкофония 50, могат

...
Специална селекция от филми, обединени под надслова Франкофония 50, могат
Коментари Харесай

Франкофония 50 в лятното онлайн издание на София Филм Фест

Специална селекция от филми, обединени под надслова " Франкофония 50 ", могат да гледат феновете на 24-тия София Филм Фест Лято Онлайн. Поводът за тази селекция е 50-ият рожден ден на Международната организация на Франкофонията (МОФ). 13 кино продукции, включени в тази стратегия, са продуцирани в страни членки на Франкофонията, само че също и страни сътрудници или наблюдаващи на тази организация – Франция, Белгия, Косово, Румъния, Албания, Сърбия, България и други Филмите са обединени от полезностите, залегнали в основата на МОФ: правата на индивида, правото на обучение, равнопоставеността
Всички филми от специфичната фестивална селекция " Франкофония 50 " могат да бъдат гледани онлайн на до 19 юли!
В многоцветната мозайка от филми на " Франкофония 50 " се откроява копродукцията сред Мароко, Франция и Белгия " Адам " , основана от режисьорката Мариям Тузани, която с изключителна тактичност показва тематиката за една жена с извънбрачно дете, принудена да се подчинява на патриархалните нрави в Мароко. Изпълненията на актьорите Лубна Азабал и Нисрин Еради в основните функции провокират мощни страсти. Филмът има 6 номинации от фестивала в Кан през 2019 година.
" Арабски блус " на Манеле Лабиди Лабе е история за имигранти, които след години отвън страната, се завръщат във Франция. Пътят назад е изключително забавен, а и конфликтът с държавните институции е показан със сериозна доза комизъм, тъй че срещата с тази история е повече от наложителна!

Почитателите на творчеството на братя Дарден могат да гледат новата им кинопровокация " Младият Ахмед " . Белгийско-френската продукция споделя за ориста на 13-годишно момче, което се колебае сред изкушенията на живота и решението да осъди на гибел човек, поради религиозните му убеждения. " Младият Ахмед " продължава линията на мощно обществени и въздействащи филми, основани от Дарден, като този път фокусът е върху фанатизма. Филмът може да бъде забелязан на 16 юли (четвъртък), от 18:00 часа в Дома на киното.
Българското предложение в секцията " Франкофония 50 " е филмът на Стефан Командарев – " В кръг ". Съвместна продукция сред България и Сърбия, " В кръг " е психически портрет на едно общество, което към момента търси своята цел и еднаквост след 30 години преход. През историите на 3 полицейски патрулки в една нощ се сменят епизоди със избавяне на човешки животи, комично оцеляване, тотални провали, цинична свирепост, двуличие и безразличие… Филмът може да бъде забелязан на 7 юли (вторник), от 20:30 часа в Дома на киното.

Киноманите не трябва да пропущат и " Папиша " - копродукция сред Франция, Алжир, Белгия и Катар, на режисьорката Муния Медур. Филмът е история за образованието и равнопоставеността сред половете и свободата. Премиерата бе в секцията „ Особен взор “ на фестивала в Кан. Този роман е цялостен с сила и пресъздава по неповторим метод значими аспекти от битката за самостоятелност на дамите в Магреб.
Друг трогателен филм с фокус върху тематиката за равнопоставеност на дамите е " Господ съществува, името й е Петруния " , копродукция сред Северна Македония, Белгия, Франция, Хърватия и Словения на македонската режисьорка Теона Митевска. Филмът получи признанието на Европейския парламент, който му връчи Наградата ЛУКС и по този метод обезпечи разпространяването на историята на всички европейски езици. Сюжетът е в действителност незабравим – по време на обичайното вадене на светия кръст от водата на Йордановден, всекидневно мъжка конкуренция, една жена на име Петруния по случайност улавя кръста и отхвърля да го „ съобщи “ на управляващите, тъй като желае да отстоява своето право на „ година благополучие “. Във кино лентата обществените и политически послания ловко са съчетани с комичен взор към парадокса на патриархалните обичаи, изключително в ХХI век… " Господ съществува, името й е Петруния " може да бъде забелязан на 6 юли (понеделник), от 18:00 часа в Дома на киното и на 16 юли (четвъртък) от 21:30 часа в Културен център Г8.

Сред заглавията в секция " Франкофония 50 " е и филмът на Франсоа Озон " По Божията благосклонност " (Франция-Белгия), който получи Голямата премия на журито на Берлинале 2019. В него вземат участие Мелвил Пупо и Дени Меноше, а историята споделя за Александър, който живее със фамилията си в Лион. Един ден той инцидентно открива, че свещеникът, който го е насилвал като дете, продължава да работи с младежи. Александър намира храброст да се изправи против свещеника и съумява да открие още негови жертви. Възрастните мъже към момента водят своя лична вътрешна война, с цел да излекуват незарасналите рани…
Едно от най-интересните заглавия в програмата " Франкофония 50 " е най-новият филм на носителя на " Оскар " майстор-режисьор Милчо Манчевски – " Върба " , копродукция сред Северна Македония, Унгария и Белгия. В неговата нова история три македонски дами би трябвало да се борят с контрола върху своите тела, традиция, преданост, бременност и осиновяване. Те не са си сложили за цел да трансформират света или обществото, само че тяхната персонална идея - да станат майки, ги прави невероятни героини…
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР