Специална работна група към вътрешната парламентарна комисия ще се заеме

...
Специална работна група към вътрешната парламентарна комисия ще се заеме
Коментари Харесай

Какво сближи ВМРО и ДПС - новият закон за оръжията

Специална работна група към вътрешната парламентарна комисия ще се заеме с неяснотите в плана за промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ЗОБВВПИ). Това заяви в изявление за Actualno.com депутатът на Вътрешна македонска революционна организация от парламентарната група на Обединените патриоти Александър Сабанов. Той сподели, че е получил такива уверения от ръководителя на вътрешната комисия на Народното събрание Цветан Цветанов. Очаква се новата работна група да се събере идната седмица и да стартира работа по противоречивите текстове, които едвам не изкараха на митинг ловците и други наранени общности.
С измененията в закона се бърза, защото с тях се транспонират европейски наставления, които, по думите на зам.-министъра на Министерство на вътрешните работи Красимир Ципов, България би трябвало към този момент да е въвела.
Най-голям ужас провокираха текстовете в законопроекта, с които се вкарват условията на Директива 2017/853/ЕС за изменение на Директива 91/477/ЕИО за контрола на придобиването и притежаването на оръжие. Изменят се категориите за огнестрелно оръжие, вкарва се възбрана за придобиване, носене и приложимост на пълнители с огромен потенциал, допълнени са и условията към лицата, извършващи действия с огнестрелно оръжие за спортни цели и други, вкарват се нови забрани и рестрикции .
Най-засегнати се почувстваха ловците, реконструкторите, колекционерите на оръжия, спортни федерации по пукотевица и сдруженията за възстановки на исторически събития. При разискванията на равнище комисии в Народното събрание остро се възпротивиха от Вътрешна македонска революционна организация и дефинираха като недомислени огромна част от измененията, изключително въвеждането на позволителен режим за газовите оръжия (на територията на Европейски Съюз газово оръжие се добива свободно, а у нас то даже е на осведомителен режим към МВР) и оръжията, употребявани при исторически възстановки, които стрелят единствено с халостни патрони. Категорично възразиха и против възбраната за придобиване, предпазване, носене и приложимост на автоматизирани огнестрелни оръжия, видоизменени в полуавтоматични, защото тя ще засегне голям брой ловци, притежатели на такова оръжие. От Движение за права и свободи поддържаха нуждата от регламентиране на реда, по който се дава оръжие на лица, ловуващи по линия на проведения ловджийски туризъм . Същевременно оцениха като прекомерно рестриктивни измененията, свързани с реда за придобиване, предпазване, носене и приложимост на оръжие.
" Част от претекстовете на вносителите на измененията в ЗОБВВПИ са, че се осланят на условията на Европейските наставления за предварителна защита на битката с тероризма и трансграничната престъпна престъпност на територията на Европейски Съюз. Мотиви, които съгласно засегнатите организации ощетяват, както българските притежатели на оръжия, по този начин и производителите им. Под този предтекст действително се постанова отнемането на оръжията на над 80 000 ловци, притежаващи полуавтоматични карабини “, сигнализира Вътрешна македонска революционна организация и провежда среща в Народното събрание на заинтригуваните страни.
В резултат стортисти-стрелци, ловци, адвокати, представители на клубове за исторически възстановки молиха към вносителите на законопроекта да уточнят текстовете и да се управляват от истинския британски текст на евродирективата, която транспонират.
Георги Младенов от Съюза на ловците и рибарите: Това е недомислие
Според мен това е опит на страната да си свърши небрежно работата, прилагайки една евродиректива, преведена, както споделиха сътрудниците, с " Google транслейт ", без да се мисли до какво ще докара това. Някои хора се пробват и да заблудят обществото, потвърждавайки, че в случай че не приемем тази евродиректива, ще ни бъдат наложени рестрикции. Факт е, че Чехия е отказала да я вкара, сподели пред Actualno.com Младенов.
Нашите членове са над 130 000 души. Тази корекция ще засегне най-малко 20 000 души. Защото оръжията, които касае, са най-евтините полуавтоматични оръжия на пазара и всеобщо се купуват от ловците. Ако би трябвало един ловджия да си вземе " Браунинг ", цената е 2000 лв., а известната тук карабина коства 600 - 700 лв.. Разликата е основна, изясни Младенов.
Иван Бързилов, ръководител на българската Т-клас федерация: " Google " е главният законодател в тази ситуация
Ние стреляме със снайперови оръжия. В Закона за спорта са регламентирани така наречен военно-приложни спортове, които взаимно с армията развиват умения и качества, които са потребни за защитата на страната. Това е нов тип спорт, обясни Иван Бързилов пред Actualno.com.
Откакто през 2015 година полската евродепутатка с доста българското име Бенковска внесе предложение за директивата, ние сме в контакт с европейските сътрудници. Проследихме по какъв начин това предложение стана европейска инструкция. Първоначално предлагането за евродиректива провокира невиждан интерес и доста спорни мнения. Европейската комисия работи много време, с цел да стане подобаващ и допустим текста на директивата, тъй че да удовлетвори всички страни-членки на Европейски Съюз. Това си е непосредствено калифорнийският закон, прибавен в Европа. С директивата по принцип се не разрешават рисковите оръжия така наречен автоматизирани и полуавтоматични оръжия, само че се дава право на всяка страна да ги позволи на потвърдени спортисти, на ловци и прочие
Европейската инструкция в частта " спортни оръжия " е доста добре написана, обаче методът, по който е интерпретирана в предлагането за законопроекта е с неприятен превод от британски език. Българският текст на директивата, допускам преведен през " Google ", изкривява волята на европейския законодател. " Google “ е главният законодател в тази ситуация и това всеки може да ревизира. Който не има вяра, да постави британските текстове от директивата в " Google преводач " и ще получи текстовете в българския проектозакон.
Европейската инструкция позволява на ловци и на спортисти да имат оръжия, само че им не разрешава потреблението на огромни пълнители. Европейският законодател споделя - " когато бъде подложен ", а в българския текст е " в случай че може да бъде подложен ", т.е. в случай че може да бъде подложен пълнител на едно автоматизирано оръжие, то попада в категория " А ", точка 7 или така наречен рискови оръжия. На револвер " Макаров ", който е с 8-заряден пълнител, може да му се сложи 100-заряден пълнител. На оръжията на ловците, които са SLR или полуавтоматични оръжия, също може да им бъде подложен дълъг пълнител, каквито има. Практически текстът в законопроекта не разрешава револверите. Всичкото полуавтоматично оръжие попада в категорията " А ", т. 7, която е позволена единствено на спортисти, съгласно европейската инструкция. За самозащита отпадат всички полуавтоматични револвери, на ловците им не разрешават полуавтоматични оръжия. Това е неточност, съгласно мен от погрешен превод от британския текст. Ако се приложи британският текст нито един ловджия няма да пострада.
Терминът Shooting sports e преведен като " спортна пукотевица ", само че в България има с изключение на такава дисциплинираност и доста типове спортна пукотевица – снайперова стралба, динамична пукотевица, ловна пукотевица, също биатлон.
Нашето предложение е когато се работи - да се гледа британският текст на директивата, а не българският.
Директивата споделя, че се изисква едногодишно участие в състезателен клуб, с цел да се разрешат рисковите категории " А ", т.6 и " А ",т.7. (Категория " А ", т.6 са модифицираните в полуавтоматични оръжия от създадени автоматизирани. Категория " А " т.7 са револвери, които поемат пълнители с повече от 20 патрона и дългоцевни оръжия, които поемат повече от 10 патрона). За по-лесно българският законотворец взема решение, че желае за всички спортни оръжия участие. Ще се окаже, че сме членове в един клуб и единствено ще гледаме другите по какъв начин се състезават. Нашите състезатели в продължение на една година няма да могат да вършат нищо, с изключение на да гледат. Искаме да се приложи истинският текст на директивата - да се забрани една година правото на нови състезатели да имат оръжие от категории " А ",т.6 и " А ",т.7.
Подкрепяме директивата да се изисква 12 месеца участие за най-тежките категории " А ",т.6 и " А ", т.7, които могат да се категоризират като оръжия с по-висок риск, само че не и за останалите типове оръжия, с цел да не се попречва предварителната подготовка на състезателите. 90% от клубовете нямат клубни оръжия, поради режима за превозване. Ние до момента в който си извадим позволения, надпреварите ще минат. По тази причина, даже сътрудниците от " спортна пукотевица ", които имат клубно оръжие са принудени да си издават самостоятелни спортни разрешителни за състезателите си. Защото законът е доста тежък в частта превозване. Друг проблем при оръжия за снайперова пукотевица и динамична пукотевица е, че се изисква самостоятелно конфигуриране на самото оръжие. Ако има клубно оръжие - то до момента в който се настрои ще мине времето за подготовка, сподели Бързилов.
Притеснява ни неразбирането на спецификата на спорта от страна на вносителите на законопроекта. Служба " Контрол на общоопасните средства " (КОС) се пробва да вкара условия за това какво е състезател . В европейската инструкция е записано " потвърдени спортисти, които упражняват или се състезават ", а в българския законопроект е записано условие за 15 тренировки, 2 надпревари и 350 изстреляни патрона на година без значение каква спортна дисциплинираност е, без значение типа на оръжието. Дали пушката е малокалибрена с дребни патрончета или тежка - няма значение; дали дисциплината е 1000 изстрела на съревнование или 10 - няма разлика. Това не е редно. Не работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) би трябвало да споделя какъв брой тренировки с какъв брой патрона да прави един състезател. Това е все едно Законът за придвижването по пътищата да даде условие, че един играч по мотокрос би трябвало да изгори 200 литра гориво на година, другояче не е състезател, не е играч по мотокрос! Не е работа на работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) да дефинира това. Има си доста добре написан Закон за спорта, който споделя кой е състезател и кой не е състезател, настоя Бързилов.
Притеснителни са и текстовете за заключването - сътрудниците от " спортна пукотевица " споделиха, че в случай че си заключат всички оръжия в самостоятелни куфари, каквито са новите условия, ще им би трябвало ремарке когато вървят на надпревари. Затова предлагаме късоцевните да се заключват в куфар, а дългоцевните - със заключен спусък, само че да е ясно, приключи Бързилов.
Момчил Тачев, ръководител на клуб " Братя по оръжие “: Не можем без картечница да покажем офанзивата на българската войска при Дойран или Тутракан
В проектозакона има неясноти, свързани най-много с клаузи, които считаме, че могат да доведат до корупционни практики, изключително точката в която се споделя: ".. по изключение и при съответно мотивиране може да се пристъпи към съответни изключения " .
Ние няма по какъв начин да създадем възстановка на Втората международна война, без да използваме оръжие по настоящия закон за културни потребности и без да е автоматизирано. Не можем без картечница да покажем офанзивата на българската войска при Дойран в Първата международна война, примерно или при Тутракан. Ако картечницитe бъдат неразрешени или влязат в извънредно рестриктивен режим, който ние няма по какъв начин да осъществим, тъй като някой ще взема решение да позволи или да не позволи и на практика, ние ще бъдем лимитирани, разясни Момчил Тачев.
Оръжията и в този момент са в доста сложен режим. Ние използваме оръжие за възстановки на исторически събития, което по настоящия, настоящия закон, е деактивирано до степен да не може да изстрелва военен патрон. Те са с две железни тела, заварени вътре в цевта и през тях не може да проникне военен патрон. Само с халостен може да се стреля, т.е. тези оръжия единствено подвигат звук. А със законопроекта желаят да ги приравнят към действителни бойни оръжия. Вкарват ги в категория " А ", които са неразрешени и изключително рискови, добави Тачев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР