Специална програма позволява на децата във Финландия от малки да

...
Специална програма позволява на децата във Финландия от малки да
Коментари Харесай

Във Финландия обучават децата как да разпознават фалшивите новини

Специална стратегия разрешава на децата във Финландия от дребни да получат насоки по какъв начин да разпознават подправените вести и да не им имат вяра, написа вестник Гардиън.

Наскоро Финландия се оказа на първото място в ранглиста на европейските страни, които минимум се поддават на подправени вести.

Оказва се, че за това има съответни аргументи, като децата са обучавани в няколко посоки.

В междинните и висшите учебни заведения има образование по осведомителна просветеност и сериозно мислене. Програмата е въведена през 2016 година и се развива в няколко насоки.

В часовете по математика учениците имат уроци, в които им демонстрират какъв брой е елементарно човек да лъже със статистиката.

В часовете по изкуство, част от тактиката са уроци какъв брой елементарно може да се манипулира една фотография или друго изображение.

В часовете по история, учениците във Финландия имат занимания, в които разучават известни пропагандни акции, като учителите им демонстрират кои думи се употребяват най-често, с цел да се обърка или подведе публичното мнение.

“Целта на образованието е да изградим дейни, виновни жители и гласоподаватели. ”, споделя Кари Кивинен, преподавателка в лицей в Хелзинки.

“Критичното мислене, инспекцията на обстоятелствата, интерпретирането и оценяването на информацията, която получаваш – всичко това е основно. Превърнали сме го в ядро на това, което преподаваме във всички предмети в учебно заведение. ”, добавя Кивинен.

Тази стратегия е част от огромна тактика, направена от финландското държавно управление през 2014 година, когато страната беше атакувана с поредност от подправени вести от прилежаща Русия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР