Специална програма позволява на децата във Финландия от малки да

...
Специална програма позволява на децата във Финландия от малки да
Коментари Харесай

Финландия учи децата в училище как да познават фалшивите новини

Специална стратегия разрешава на децата във Финландия от дребни да получат насоки по какъв начин да разпознават подправените вести и да не им имат вяра, написа английският вестник The Guardian, представен от БГНЕС.
Наскоро Финландия се класира на първото място в ранглиста на европейските страни, които минимум се поддават на подправени вести. Оказва се, че за това има съответни аргументи, като децата са обучавани в няколко посоки.
В междинните и висшите учебни заведения има образование по осведомителна просветеност и сериозно мислене. Програмата е въведена през 2016 година и се развива в няколко насоки.
В часовете по математика учениците имат уроци, в които им демонстрират какъв брой е елементарно човек да лъже със статистиката.
В часовете по изкуство, част от тактиката са уроци какъв брой елементарно може да се манипулира една фотография или друго изображение.
В часовете по история учениците във Финландия имат занимания, в които разучават известни пропагандни акции, като учителите им демонстрират кои думи се употребяват най-често, с цел да се обърка или подведе публичното мнение.
" Целта на образованието е да изградим дейни, виновни жители и гласоподаватели ", споделя Кари Кивинен, преподавателка в лицей в Хелзинки.
" Критичното мислене, инспекцията на обстоятелствата, интерпретирането и оценяването на информацията, която получаваш - всичко това е основно. Превърнали сме го в ядро на това, което преподаваме във всички предмети в учебно заведение ", добавя Кивинен.
Тази стратегия е част от огромна тактика, направена от финландското държавно управление през 2014 година, когато страната беше атакувана с поредност от подправени вести от прилежаща Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР