Специална платформа ориентира пациентите с онкологични заболявания за стъпките за

...
Специална платформа ориентира пациентите с онкологични заболявания за стъпките за
Коментари Харесай

Онконавигатор напътства пациентите в борбата им с рака

Специална платформа ориентира пациентите с онкологични болести за стъпките за лекуване, които би трябвало да следват. Проектът, наименуван " Онконавигатор ", беше показан на конференция в Българска телеграфна агенция.

Председателят на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров уточни, че главната концепция за построяването на платформата е в нея да бъде събрана цялата налична информация за онкологичните болести, като се очертае пътят на пациента от първите признаци до неговото лекуване и опциите, които обезпечава здравната система в страната след довеждане докрай на лечението.

По негови думи прекомерно дребна част от българите разполагат с нужната информация за метода на лекуване на онкозаболявания, а точно към кого да се извърнат при положение на подозрения, къде би трябвало да се лекуват и така нататък

Информацията не може да ви излекува, само че неналичието й може да ви коства доста, разгласи мотото на платформата доктор Кацаров.
 Разходите за онкология се усилват, а пациентите са по-малко
Разходите за онкология се усилват, а пациентите са по-малко

Едва 2 151 души са получили палиативни грижи през 2018 година

Той посочи, че преимуществото на Онконавигатора е, че в него всичко е събрано на едно място от специалисти в региона. В осъществяването на плана вземат участие и пациентски организации, като той е подсилен от министъра на опазването на здравето, шефовете на НЗОК, БЛС и БФС.

Д-р Кацаров разясни, че планът към момента не е дефинитивно приключен, като оповестената информация ще бъде обновявана непрестанно. Предстои да бъде написана и листовка с базова информация, с която да се доближи и до по-малките обитаеми места.

От своя страна Деян Денев, ръководител на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФАРМ), изясни, че са подкрепили плана, защото са открили, че има потребност от систематизирана информация, която да разказва в целокупност пътеката на пациента в България .
 Едва 9% от лечебните заведения у нас дават сложна услуга
Едва 9% от лечебните заведения у нас дават сложна услуга

Лекари упорстват да може да се наблюдава и качеството на здравната услуга

Когато човек се сблъска с това заболяване, въпросът постоянно е " Какво върша в този момент? ", уточни той. Денев посочи, че в интернет към този момент има първокласен източник на такава информация, където човек може да получи отговор на доста от въпросите си. Наличието на информация трансформира пациента от изплашен и неосведомен субект в човек, който спомага на целия развой и това води до по-добри резултати при лекуването, безапелационен бе той.

Невена Манолова, ръководител на " Дара Хелп ", съобщи, че Онконавигаторът ще спести скъпо време на пациентите и ще ги избави от лутането в системата. Тя изясни, че информацията в платформата е разграничена на здравна и немедицинска част, които обгръщат всички аспекти на онкологичните болести - както профилактика, скрининг, диагностика и лекуване, лекарствена терапия, лековит проект, рехабилитация и диспансеризация, по този начин и рекомендации за хранене и диетика, съпътстващи проблеми и социална поддръжка, лист на лечебните заведения у нас, които оферират лекуване на онкозаболявания. Разработен е и речник на термините.
 7% повече онкоболни регистрира болничното заведение в София
7% повече онкоболни регистрира болничното заведение в София

В момента, в който се отклоним от стандартите, касата идва на инспекция, твърди доктор Константинов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР