Специална операция неутрализира диверсионна групаДействия при инциденти с паравоенни и

...
Специална операция неутрализира диверсионна групаДействия при инциденти с паравоенни и
Коментари Харесай

На “Ново село” унищожиха паравоенни формирования

Специална интервенция обезврежда диверсионна група


Действия при произшествия с паравоенни и коренно настроени фракции и групи при осъществяване на мироподдържаща интервенция от многонационални взаимни оперативни сили се разиграват към този момент една седмица на УП „ Ново село “. Над 700 военнослужещи и до 100 единици бойна, транспортна и специфична техника от Въоръжените сили на България, Съединени американски щати, Албания, Грузия, Молдова Румъния, Сърбия и Черна гора упражняват налагане на надзор в зона за отговорност в съдружен формат. Разчетите на минохвъргачния взвод от Молдова бяха единствено от курсанти, които за първи път стреляха на полигон. Направи усещане умелото им включване в артилерийския дуел. Поддръжката от въздуха бе от вертолетите на 24-а авиобаза.
 06-01-1  06-01  14-04-n
Съвместната подготовка „ Platinum Lion 18 “ с присъединяване на военнослужещи от 8 народи членки на НАТО по програмата „ Партньорство за мир “ приключва в петък. Тя е в осъществяване на Споразумението сред държавното управление на България и държавното управление на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и на Плана за взаимна българо-американска подготовка и учения в страната и чужбина, с присъединяване на сили и средства от страни членки и сътрудници на НАТО от Черноморския район. Темата на учението е „ Многонационален механизиран батальон при подкрепяне на локалните органи на властта посредством осъществяване на стабилизиращи дейности в назначената му зона за отговорност. “ За първи път цялостната организация по обмисляне и осъществяване на сходен тип взаимна подготовка е поверена на командването на Сухопътни войски и 2-ра механизирана бригада. Планиращ учението е бригаден военачалник Валери Цолов, заместник-командир на Сухопътните войски. Провеждащ учението е полковник Стоян Шопов, шеф на щаба на 2-ра механизирана бригада. Директор на учението е подполковник Атанас Георгиев, заместник-началник на щаба на 2-ра механизирана бригада. Многонационалният батальон в състав от четири роти е въз основата на 31 механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада с пълководец подполковник Николай Александров. Чуждестранното присъединяване се свежда до 500 военнослужещи с щатно въоръжение и снаряжение и до 23 единици сухопътна техника.

Вчера представители на медиите имаха опция да следят епизоди от провеждащите се тактически учения с бойна пукотевица на две от ротите и тактически занятия с взводовете от третата рота. Проследени бяха отбранителните дейности на рота, поддържана от вертолети за бойна поддръжка и минохвъргачки за отразяване на настъплението на противостоящи тежко въоръжени формирования и удържане на заповядания регион. Взводовете от втората рота организираха интервенция по блокиране и пречистване на част от обитаем пункт за обезвреждане на диверсионна група на противостоящите сили, изпратена в тилната зона на батальона, след което взвод от третата рота с решителна настъпателна интервенция унищожи спрения съперник и обезпечи условия за възобновяване на сигурността в зоната за отговорност. Бунтовническият предводител бе доста бързо хванат и предаден на Военната полиция. Наложи се здравната евакуация на тежко ранен боец да бъде осъществена от въздуха с вертолет „ Кугар “, като Ми-24 го осигуряваше. Атаката и преследването на съперника бяха поверени на морската пехота на Съединени американски щати.

Едно от провокациите на такива учения е управлението на подготовката на многонационални роти. Има ред характерни фактори като разнообразни тактики, техники и процедури за работа на местността, езикова преграда, прецизно съблюдаване на ограниченията за сигурност, а също и асимилиране на нови мостри въоръжение и техника. Но при основана добра организация и разпоредителност на всички равнища, трудностите, явно и през днешния ден, се преодоляваха с лекост. Самото ръководство на дейностите се извършваше единствено на британски език.

Чест прави на Командването на Сухопътните войски и на 2-ра механизирана бригада, сподели заместник-началникът на защитата вицеадмирал Емил Евтимов, че делегираха правата на щатните длъжностни лица и им дадоха опция да придобият опит и да показват нашата оперативна съгласуемост със съдружниците от НАТО и армиите от „ Партньорство за мир “. Неговото изрично мнение е, че Сухопътни войски са посочили качества да възнамеряват, провеждат и управляват сходна многонационална подготовка. Той заяви, че до няколко дни ще бъдат изпратени предложенията за предложения по отношение на осъществяването на плана за придобиване на бойни машини за пехотата. Съвместните дейности на разнообразни култури подсигуряват нашата обща сигурност и това го видяхме през днешния ден на полигона, акцентира началникът на политическия кабинет на министъра на защитата Илия Налбантов. Той дефинира учението като сериозен триумф на военното ни управление, Сухопътни войски и армията, като цяло. Удовлетворен съм, че това, което планирахме в шестмесечния интервал, бе реализирано, означи заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден военачалник Валери Цолов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР