Специална мярка ще предоставя извънредно временно подпомагане на българските производители

...
Специална мярка ще предоставя извънредно временно подпомагане на българските производители
Коментари Харесай

Фермерите получават до €7 000 помощ заради коронакризата


Специална мярка ще дава изключително краткотрайно подкрепяне на българските производители от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони (ЕЗФРСР), съобщи БГНЕС.

Мярката е в отговор на икономическите последствия от експлоадирането на COVID-кризата, а Народното събрание разписа тя да залегне в Закона за подкрепяне на земеделските производители.

Мярката ще разреши от наличните финансови средства по Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година да бъдат подкрепени както земеделските стопани, по този начин и дребните и междинни предприятия, занимаващи се с преправка, предложение на пазара или развиване на селскостопански артикули. Целта е да се обезпечи непрекъснатост на тяхната стопанска активност.

Европейският правилник, където се залегнали изискванията за приемане на тази помощ, планува тя да стигне до най-засегнатите от рецесията с COVID-19, справедливи и недискриминационни условия за допустимост.

Помощта е под формата на еднократно заплащане, което ще се прави до 30 юни 2021 година въз основа на заявки за подкрепяне, утвърдени от способния орган до 31 декември 2020 година Максималният размер на помощта не би трябвало да надвишава 7 000 евро на аграрни собственик и 50 000 евро за малко или приблизително дружество.

От Министерството на земеделието, храните и горите към този момент увериха, че наредбата, определяща реда и метода за използване на мярката, ще бъде направена в съкратени периоди, с цел да проработи допустимо най-бързо. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР