Специализирата прокуратура предяви обвинения на 7 души за организирана престъпна

...
Специализирата прокуратура предяви обвинения на 7 души за организирана престъпна
Коментари Харесай

Повдигнаха обвинения на групата, занимавала се с незаконен износ на лекарства

Специализирата прокуратура предяви обвинявания на 7 души за проведена незаконна група за пране на пари и данъчни закононарушения.

Престъпната група се е занимавала с противозаконен реекспорт на скъпоструващи медикаменти. Медикаментите са скъпи, биологични за лекуване на ревматоиден артрит, на астма и инсулини и са изкупувани от аптечната мрежа и болничното заведение.

Групата се е занимавала най-вероятно и с препакетиране на медикаменти, нерегламентиран импорт от Турция и Румъния, прецизираха от обвиняването.

Ръководителят на групата е фармацевт, против който се водят две каузи в Софийския областен и в профилирания углавен съд за машинация и пране на пари. Фармацевтът към този момент има три годишна условна присъда, отсрочена за 5 години.

Останалите участници в групата са с престъпни досиета, прецизираха от спецпрокуратурата. Оборотът с медикаменти е оценен на десетки милиони лв.. Разследването на всички участници в незаконната скица продължава и евентуално ще има нови обвинявания.

Разпоредени са данъчни инспекции на 42 юридически лица. 3 лечебни заведения и общинска, и 30 аптеки. Изпълнителната организация медицински одит и организация по медикаментите ще ревизират 3 лечебни заведения и 30 аптеки, от които са били купувани изписвани медикаментите, следва да се откри дали са били предписвани на заболели, които действително са се нуждаели от този медикамент.
Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: Специализираната прокуратура от 15 септември тази година води досъдебно произвеждане за пране на пари и за данъчни закононарушения, несъмнено в проведена незаконна група. Иван Гешев, началник на Специализирана прокуратура: Събраха се задоволително доказателства, които на този стадий са задоволителни за привличане в качеството им на обвинени на 7 лица, като един от тях е притеглен в качеството на обвинен за образуване на незаконна група, а останалите са привлечени в качеството на обвинени за присъединяване в такава проведена група. Зареждането, в случай че мога да се изразя по този начин, се е осъществявало съгласно нас и съгласно доказателствата по делото от голям брой аптеки и болнични заведения. Към този миг ние нямаме обвинени към този кръг лица. Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: Не е завършила инспекцията, която е разпоредена от профилирана прокуратура не е привършен кръга на обвинените лица, не е привършен и кръгът на закононарушенията, за които в границите на това следствие е допустимо да се стигне до обвиняване.Иван Гешев, началник на Специализирана прокуратура: Кръгът на тези болнични заведения и аптеки евентуално ще се уголемява, тъй като имаме данни на по-голям болнични заведения и аптеки, които би трябвало да бъдат тествани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР