Специализираното издание за военното дело Де Ре Митилари съобщава тревожни

...
Специализираното издание за военното дело Де Ре Митилари съобщава тревожни
Коментари Харесай

Пече ли се нова война? Напрежение на границата между Афганистан и Узбекистан

Специализираното издание за военното дело Де Ре Митилари оповестява тревожни данни.

" Тема, която следим: напрежение по афганистанските граници е проблем за Русия.

Узбекски хеликоптери бяха изпратени да следят граничната зона сред Узбекистан и Афганистан.

Армията на Узбекистан изпрати също изтребители да патрулират по границата, където има забележима ескалация поради ракетен обстрел към Узбекистан. Отговорност пое “Ислямска страна ”, само че още не е ясно дали ракетите са изстреляни откъм афганистанската гранична зона или ИД са навлезли на територия на Узбекистан.

Наскоро афганистанска територия беше атакувана и от пакистанската войска поради набези върху пакистански цели. Бойци на талибаните реагираха остро на тези офанзиви, само че управлението в Кабул не разяснява събитията.

Неотдавна в Де Ре Милитари писа за опцията от ескалация в Централна Азия поради нестабилните граници на Афганистан. Сблъсъци имаше и сред Иран и талибаните в региона на Кундуз.

Всички тези събития като цяло са неприятна вест и за Русия, която смята района за значим за своята сигурност и в предишното разполага няколко пъти военна мощ в поддръжка на районните си съдружници.

С нахредването на войната в Украйна Москва изпитва проблеми да изпрати техника и бойци, които биха били в помощ на граничещите с Афганистан централноазиатски страни. Ако те се почувстват застрашени, това може да се отрази на Организация на Договора за групова сигурност - боен съюз, в който Русия е водеща страна.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР