Специализираният съд ще заседава на 18 октомври по делото срещу

...
Специализираният съд ще заседава на 18 октомври по делото срещу
Коментари Харесай

Спецсъдът ще заседава по делото срещу Петър Москов

Специализираният съд ще заседава на 18 октомври по делото против някогашният здравен министър Петър Москов, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Подсъдими в процеса с изключение на Москов са и Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев, Юлияна Ценкова. Делото потегли всъщност през септември тази година, а при започване на октомври в спецсъда бяха разпитани като очевидци някогашните министри в кабинета „ Борсов 2 “ Ивайло Калфин – обществен, Румяна Бъчварова - вътрешен, Николай Ненчев – на защитата и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета „ Борсов 3 “.

БГНЕС напомня, че на някогашния здравен министър Петър Москов му бе повдигнато обвиняване поради признатите като подаяние през 2015 година от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хиляди дози ваксина за деца „ Пентаксим – 0.5 мл. ” и 100 хиляди дози ваксина „ Хепатит Б “ – „ Еувакс Б “, които не са позволени за приложимост на територията на България. Според прокуратурата от дейностите на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лева, само че и неимуществени вреди, изразяващи се в съмнение на жителите в активността му.

Срещу Петър Москов е повдигнато и второ обвиняване поради това, че на 27 ноември 2015 година, още веднъж в качеството му на здравен министър съзнателно е улеснил подписване на неизгодна договорка с „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД за подаяние на 5 000 000 дози ваксини „ БЦЖ “.

Третото обвиняване визира интервала 20 юни 2016 година – 1 юли 2016 година, за който прокуратурата твърди, че като министър на опазването на здравето и принципал на „ Бул Био НЦЗПБ “ ЕООД, Петър Москов не е упражнил задоволително надзор върху работа на лица и от това са произтекли обилни вреди в размер на 110 003, 46 лева Според прокуратурата вследствие на незаконното безучастие на Москов е позволено в база на „ Бул Био “ в кв. Суходол да бъде създадена и съхранявана ваксина „ Тетадиф “, без Изпълнителната организация по медикаментите да е била известена и без да е дала позволение за нейното произвеждане.

С разнообразни обвинявания в актуалното произвеждане са още някогашният заместник-министър Адам Персенски и трима души от „ Бул Био НЦЗПБ ” ЕООД. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР