Специализираният съд ще заседава днес по делото срещу бившия депутат

...
Специализираният съд ще заседава днес по делото срещу бившия депутат
Коментари Харесай

Спецсъдът ще заседава по делото Суджукгейт

Специализираният съд ще заседава през днешния ден по делото против някогашния народен представител от ГЕРБ Живко Мартинов, към който избухна абсурдът „ Суджукгейт ”, съобщи БГНЕС.
Мартинов е упрекнат за изнудване на добрички предприемач, за да набави за себе си полза от 4 тона недопечен суджук, 30 кг филе „ Елена “ и 30 кг телешка пастърма. Процесът потегли в края на месец февруари.
През 2012-2013 година Мартинов бил общински представител на политическа партия ГЕРБ за Добрич и се употребил с огромно въздействие в града. Според прокуратурата през януари 2012 година той се срещнал с локалния предприемач Антон Проданов, който развивал частна комерсиална активност, това число в областта на производството и търговията с месо и месни артикули. Двамата се познавали добре и Мартинов непосредствено изискал да му подготви и достави един звук недопечен суджук от разнообразни типове месо, в това число еленско. Изрично декларирал и желанието си да не го заплаща, изтъквайки публичното си състояние и въздействие, само че и отправяйки му закани. Обяснил, че количеството е огромно, тъй като ще го носи на министър ръководителя Борисов и на други „ високи хора “ от ГЕРБ. Заявил, че в случай че поръчката за суровия суджук не се извърши, ще съсипе Проданов, тъй като към този момент бил вкаран в листата на лицата с компании, които би трябвало да дават. Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса, и че когато реши, може да го вкара и в ареста, напомнят от прокуратурата.
Проданов знаел, че Мартинов са употребява с огромно въздействие в града и не подложил на подозрение опциите му да извърши заканите си, още повече, че били отправени в наличието на други две лица. По това време против предприемача се водели две досъдебни производства, едното от които за данъчни закононарушения. Затова решил да купи с персонални средства нужните артикули за приготвянето на суджука в поисканото от Мартинов съответствие - 60 % телешки шол, 20 % свински бут, 10 % еленско месо, 9% адитиви и 1% подправки. Готовият суджук Проданов доставил персонално в офиса на Мартинов в центъра на Добрич с персоналния микробус на собствен прочут.
Двадесет дни след този случай, първоначално февруари 2012 година, настояването за звук недопечен суджук – безвъзмезден и подготвен по същия метод, се повторило.
Опитът на Проданов да се опълчи бил париран с думите: „ Акъли не желая, действай по-бързо, че съм ти вдигнал мерника и гледай суджука да е отново прекрасен като предходния “. Отправил и следващата опасност: че „ Ако не ми доставиш суджука, ще те съсипя. Айде давай, хвърлям те, няма да те очаквам доста, че си на ръба “. Проданов още веднъж бил заставен да склони да достави на Мартинов още един звук суджук, суровините за чието произвеждане обезпечил отново с персонални средства.
Същото искане Мартинов направил още два пъти. През март 2012 година към „ поръчката “ на звук недопечен суджук били добавени 30 кг филе „ Елена “ и 30 кг телешка пастърма. За да стимулира Проданов, Мартинов още веднъж напомнил: „ Нали знаеш, че ми струваш един телефон да те вкарам в ареста. Ще би трябвало да даваш, до момента в който реша аз. Иначе си пасажер “. В резултат на упражнената насила предприемачът още веднъж финансирал пазаруването, производството и доставката на поисканото количество. През януари на 2013 година, след следващата „ поръчка “ на звук суджук „ за премиера Борисов “, Проданов се възпротивил внезапно. Но отново бил заставен да одобри: „ Нали си знаеш урока. Иначе мачът е свирен за тебе. Гледай да не стане неточност със суджука, тъй като в случай че не му хареса, си приключил “.
Според заключението на назначената оценителна експертиза на Проданов са нанесени „ обилни имуществени вреди ” на обща стойност 36 168,20 лева (за суровините, производството и доставката на 4 тона недопечен суджук и по 30 кг филе „ Елена “ и телешка пастърма).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР