Специализираният съд остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната

...
Специализираният съд остави за постоянно в ареста заместник-министъра на околната
Коментари Харесай

Атанас Бобоков и Красимир Живков остават в ареста плюс още трима от групата боклукгейт

Специализираният съд остави за непрекъснато в ареста заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков след 14-часово съвещание. Освен него мярка за неотклонение задържане под стража съдът наложи на предприемача Атанас Бобоков, до момента в който брат му Пламен Бобоков е под гаранция от 1 млн. лв.. Освен тях Николай Миховски, Габриел Савов и Айгюн Еминов остават в килия по делото, добило известност като „ Боклукгейт”. Определението на съда не е дефинитивно и предстои на обжалване и митинг пред горната инстанция.

Десет души са упрекнати за присъединяване в незаконна група за противозаконен импорт и преправка на боклуци, седем в незаконна група с користна цел с присъединяване на длъжностни лица. За четирима спецпрокуратурата изиска от съда да им бъде натрапен непрекъснат арест - Красимир Живков, Атанас Бобоков, Николай Миховски и Габриел Савов. Обвинението изиска домакински арест за Васил Богданов и Айгюн Еминов, само че такава съдът наложи единствено на Богданов.

По следствието са събрани 66 тома доказателства. Според съда може да се изведе обосновано съмнение от данните по делото до момента, че шестимата са направили закононарушенията, за които са упрекнати. Опасност от укриване не е налице, само че има заплаха от осъществяване на ново закононарушение.

В писмо от 28 май, получено на електронната поща на спецпрокуратурата, очевидец на име Теофан Димитров твърдял, че Красимир Живков му оказвал давление във връзка със съхранението на боклуци. Когато отказвал да извърши нарежданията, непрекъснато го тормозел с периодически инспекции. Накрая даже го уволнил. Димитров бил началник на РИОСВ-Шумен до 2015 година и изискал да спомага на прокуратурата.

По делото били разпитани и двама предпазени очевидци, единият от тях дал показания против Бобоков. Активно свидетелствал и служителят на ДАНС Коста Бурджев.

Според прокуратурата задачата на предприемача била да се избегне заплащането на налози, като това било "категорично потвърдено " за сдружението "Монбат ".

"Дори на този ранен стадий са събрани доказателства за позволени данъчни нарушавания от сдружението "Монбат " АД ", разгласи прокурор Генка Брезашка от Специализираната прокуратура. Тя добави, че незаконното съдружие, работило повече от 5 година Като от дейностите на участниците в групата била основана действителна заплаха за здравето на хората и опасност за околната среда.

Зам.-министърът на околната среда Красимир Живков издавал разрешителни и "всички други неща ", и назначавал хора в РИОСВ-Плевен единствено след благословията на притежателя на "Приста Ойл " Атанас Бобоков. Двамата били извънредно близки и още от 2014 година, когато Живков се занимавал с издаването на разрешителни, ставало единствено с утвърждението и единодушието на предприемача.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР