Специализираният наказателен съд заседава по мегаделото за фалита на КТБ.

...
Специализираният наказателен съд заседава по мегаделото за фалита на КТБ.
Коментари Харесай

Разпитаха основния свидетел по делото за фалита на КТБ

Специализираният углавен съд заседава по мегаделото за банкрута на КТБ. Днес беше разпитан главният очевидец по делото Бисер Лазов, апетитен за дясната ръка на Цветан Василев. Бисер Лазов очерта схемите, по които е източвана банката, с цел да се стигне до банкрута.

На влизане в правосъдната зала някогашният счетоводител и приближен човек на Цветан Василев разяснява, че идва, с цел да каже истината за банкрута на банката.
Бисер Лазов: Всеки е нужно да си извърви пътя. Очевидно това ни завеща нашият шеф, който абдикира. Така че аз ще си го извървя.
Според прокуратурата, показанията на Лазов ще хвърлят светлина върху публично значими въпроси:
Иван Гешев - зам.-главен прокурор: 90% от тази истина - кой открадна тези 7 милиарда от българските жители, които бяха инвеститори в тази банка, къде отидоха тези пари, за какво се случи всичко това, които са виновните лица, 90% могат да бъдат разбрани от неговите показания.
Бисер Лазов стартира описа си пред съда със запознанството си с Цветан Василев и детайлности от работата си с него. По негови думи, подставени лица взели участие в съставянето на кухи компании, които са получавали заеми от КТБ. В края на 2001 година Лазов разговарял с Василев и банкерът му обяснил новите благоприятни условия за правене на бизнес и по-точно по какъв начин някои нови планове да се финансират непосредствено от банката. За задачата трябвало да се употребяват доверени хора на Василев, с цел да не изразходват средствата непозволено. Така Лазов се оказал и първото подставено лице, на което било записано сдружение.

То съумяло с заем от КТБ да купи мина " Станянци " през 2002 година През 2014 година мината е била продадена. Лазов твърди, че самият той не се е облагодетелствал. После Василев поръчал да се основат още няколко сдружения, които да работят по същата скица. Една от огромните покупко-продажби била придобиването на жп завода в София, който бил в разпродажба. Купени били стотици декари земя. С друга компания били купени акции на " Дунарит ". На по-късен стадий почнала регистрацията на компании на по-отдалечени от Цветан Василев хора - водачи, охранители и секретарки. Характерно за структурата, ръководена от Цветан Василев, която Лазов назовава " Фирмата ", е че тя имала една каса и едно счетоводство.

В залата Лазов назова и първото име на политик, обвързван с Цветан Василев. Той съобщи, че е виждал доста пъти някогашния министър председател Иван Костов при банкера. Нещо повече - по негови думи, през 2010 година банкерът му разпоредил да превежда всеки месец на компания на Иван Костов по 25 000 лв. за наем на постройка на столичния бул. " Цар Борис Трети ", а връзката за това минавала през дъщерята на Костов - Мина. Тогава Цветан Василев му обяснил, че една дребна банка няма по какъв начин да оцелее, в случай че не поддържа положителни връзки с политиците.

Прокуратурата предвижда, че отбраната на Цветан Василев ще се опита да дискредитира основния очевидец. А мнението на юристите на банкера е, че вместо очевидец, Бисер Лазов би трябвало да е на подсъдимата пейка.
Константин Симеонов - юрист на Цветан Василев: Ако изобщо би трябвало да се поддържа някакво обвиняване, той би трябвало да е в основата.
Лазов описа и за финансирането на телевизия ТВ7. Медията е получила от банката 300 милиона лв., на месец били превеждани по 10 млн. Цветан Василев споделил, че парите си костват, защото медията е мощ.
 Специализираният углавен съд заседава по мегаделото за банкрута на КТБ Специализираният углавен съд заседава по мегаделото за банкрута на КТБ
Специализираният углавен съд заседава по мегаделото за банкрута на "Корпоративна комерсиална банка ". Днес разпитват главният очевидец Бисер Лазов, со...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР