Специализираният наказателен съд задържа под стража петимата участници в организираната

...
Специализираният наказателен съд задържа под стража петимата участници в организираната
Коментари Харесай

Съдът задържа под стража петимата обвинени за Ливанската пералня

Специализираният углавен съд задържа под стража петимата участници в проведената незаконна група за пране на пари, добити посредством компютърни измами (известна като „ Ливанската пералня “), за които Специализираната прокуратура изиска най-тежката мярка за неотклонение, оповестиха от прокуратурата.

Шестият упрекнат за присъединяване е с парична гаранция поради влошено здраве.

От събраните досега доказателства може да се направи обосновано съмнение упрекнатите да са направили закононарушението, за които са упрекнати, има заплаха да извършат ново закононарушение или да се укрият, одобри съдът.

Участниците в групата, измежду които ливанец и иракчанин с българско поданство, бяха арестувани на 4 декември в София, Своге и с. Новачене при взаимни дейности по следствието на Отдел „ Следствен “ при Специализираната прокуратура и ГДБОП. Иззети бяха компютърни конфигурации, таблети, документи, мобилни телефони, непознати персонални документи и банкови карти.

Българските участници в групата са осигурявали т.нар финансови мулета, които са получавали в „ свои “ банкови сметки и превеждали посредством онлайн банкиране в Китай и Хонг Конг големи суми, добити посредством компютърни измами, ощетили компании в Европа и Съединени американски щати.

В България финансови мулета били набирани измежду лица с невисок обществен статус, които се съгласявали против сума от 50 до 500 лв. на тяхно име да бъде записана компания и банкова сметка с задействана услуга онлайн банкиране. А правата върху въпросната банкова сметка – да бъдат предоставени на членовете на групата. Извън страната хакери „ влизали “ в кореспонденцията на търговски компании. При подписване на договорка и изпращане на проформа фактура от страна на продавача, те „ по неотложност “ уведомили от негово име за смяна банковата сметка за превеждане на парите. Така сумите били отклонявани по сметки на интернационалната незаконната група.

От 2016 година до ноември 2019 година в България са били регистрирани над 90 търговски сдружения, чиито сметки са употребявани или са готови за изпиране на пари от компютърни измами, осъществени в чужбина. Общият размер на осъществените измами в Съединени американски щати и Европа възлиза на над 44 000 000 евро и 15 000 000 щатски $.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР