Специализираният наказателен съд ще излезе с решение по сагата ЕВН

...
Специализираният наказателен съд ще излезе с решение по сагата ЕВН
Коментари Харесай

Спецсъдът решава за делото “ЕВН следващата неделя

Специализираният углавен съд ще излезе с решение по сагата ЕВН идната неделя, в която подсъдими са предприемачът Иво Прокопиев, някогашните министри на енергетиката и на финансите Трайчо Трайков и Симеон Дянков, съобщи БГНЕС.

Първоначално съдът пришпори процеса и проектът беше още довечера той да се произнесе. След близо 14 часа съвещание, в които имаше пояснение на подсъдимите и пледоарии на страните, приключили след среднощ, съдията отсрочи делото и го насрочи за нова дата.

В правосъдната зала предприемачът Иво Прокопиев съобщи, че не знае в какво е упрекнат. Той разяснява още, че предлагането за приватизацията на ЕВН е било направено по време на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

" Не разбирам в какво съм упрекнат. Как може да има обвиняване в престъпно закононарушение при изложение на мнение на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, чийто решения не са наложителни, а консултативни ", попита подсъдимият Прокопиев.
 Иво Прокопиев пред съда: Недоумявам в какво е обвиненен
Иво Прокопиев пред съда: Недоумявам в какво е обвиненен

Подсъдимият изясни по какъв начин и за какво " банките лимитирали достъпа до заемите "

Той изясни по какъв начин и за какво " банките са лимитирали достъпа до заемите " и за какво била настъпила " кредитната суша ". Прокопиев разяснява пред магистратите аргументите, довели до въпросната финансова рецесия и акцентира, че с тази договорка е бил понижен държавният недостиг във въпросната година.

В една от почивките на състава предприемачът и издател сподели няколко думи. " Видяхте какъв брой неуместни и нелепи са всички обвинявания - въобще без неналичието на каквато и да е причинно-следствена връзка. Единственото, което чакаме оттук насетне е мощна отбрана и обективна правосъдна присъда " , съобщи той.

Обяснения по делото, посредством скайп връзка, даде и някогашният финансов министър Симеон Дянков, който дружно с Трайков са подсъдими за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени и по този начин страната е била ощетена с милиони. Според обвинителния акт те са били подбудени от Прокопиев.

В правосъдната зала Дянков се оплака, че го съдят. По скайпа той се похвали, че е оставил финансите на страната във " превъзходно положение ".

" Обвинението против мен е жестоко нарушаване на закона ", сподели Дянков пред спецсъда. Бившият му сътрудник Трайчо Трайков пък съобщи, че не е занижавал съзнателно оценката на акциите на ЕВН и добави, че не вижда в какво може да бъде упрекнат. Настоящият кмет на регион " Средец " акцентира, че процесът се е отразил отрицателно на неговия живот и семейство.
 Запорираха още акции и имущество на Иво Прокопиев
Запорираха още акции и имущество на Иво Прокопиев

Откриха съществени разлики в приходите и имуществото му

Подсъдими по делото са и трима от чиновниците на компанията на Прокопиев - " Булброкърс ". Единият от тях съобщи пред съда, че договорката е била изненадваща и не вярвал, че ще се случи. Причината - никой не желал да купува, защото било време на рецесия.

Според служителя на Прокопиев - " Булброкърс " си свършила съвършено работата и договорката била сполучлива.

В зала наблюдаващите прокурори - Наталия Станчева и Емил Петров, които имаха 6 часова защита, желаеха на тримата обвинени да бъде наложена към половината от полагащото им се наказване в Наказателния кодекс дейно наказване, санкция и затвор.

" Първото закононарушение е корист с доверие. Това, в което упрекваме " Булброкърс ", надлежно господин Евстатиев и Петър Василев, че те са занижили първичната минимална цена, на която са пуснали акциите на пазара. Те са употребявали неточни формули и непреработени за потребностите на приватизацията съгласно българския паза р ", съобщи прокурор Петров.

Той уточни, че породените вреди на страната са за милиони лв..

" Ние ги упрекваме за към 7 милиона и нещо, Трайчо Трайков за над 31 млн. лева и господин Дянков също за 7 млн. лева ", посочи той.

Попитан за какво на съвещанието не участва представител на Агенцията по приватизация, Петров изясни, че тя е била превърната от Дянков и Трайков в пощенска кутия.

" Така са сложени дилемите, че всичко се прави от капиталовия медиатор. На тогавашния изпълнителен шеф на Агенцията за приватизация и предприватизационен надзор Емил Караниколов, настоящ министър на стопанската система, са споделили, че капиталовият медиатор прави всичко и той носи цялата отговорност. И тъкмо по тази причина е направено, с цел да няма кавги към съответния министър. Затова отговорността е трансферирана на капиталовия медиатор. Затова в Агенцията по приватизация никой не приемал оценката, никой не е проверявал, макар че отбраната твърдеше противоположното ", изясни още Петров и добави, че точно Дянков е попречил процеса и е упорствал да се одобряват избрани критерии за капиталовия медиатор, на които само е отговарял " Булброкърс ".

По думите му, съгласно критериите, компанията е можела да вземе и трите състезанието, само че това е нямало по какъв начин да бъде позволено.

Прокопиев, Дянков и Трайков са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял от сдружението ЕВН през 2011 година по предложение на Прокопиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР