Специализираният наказателен съд се докачи от изказване на шефката на

...
Специализираният наказателен съд се докачи от изказване на шефката на
Коментари Харесай

Спецсъдът на нож срещу Лена Бориславова заради накърнен престиж

Специализираният углавен съд се докачи от изявление на шефката на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова, в което тя разясняваше закриването на спецсъдилищата. В свое мнение по отношение на изявлението на началника на политическия кабинет на държавното управление Лена Бориславова в предаването „ Лице в лице ” от 18.01.2022 година, че „ делата, които са почнали в познавач съда ще бъдат довършени в най-кратки периоди ” и „ че делата, които не са формирани и стоят на трупчета там, най-вероятно има такива и това е една от рецензиите към активността на Специализирания съд, точно на тях ще бъде даден нов подтик да могат да бъдат разпределени доста бързо ”, СНС съобщи:

" По-специфични тематики, които се разискват, обществеността чака изявленията да бъдат способени и да съдържат правилни изказвания. За сведение на обществеността, всички каузи, които постъпват в българските съдилища, в това число в профилираните такива, се образуват и се разпределят на правосъдните сформира още в деня на постъпването им или най-късно в идващия работен ден. Този развой се регистрира електронно в общата „ Единна осведомителна система на съдилищата ” в Република България, данните от която се отразяват неотложно във Висшия правосъден съвет, а всеки български жител може да се осведоми посредством нея за формиране на делото.

Няма нито едно дело, което да е постъпило в профилираните съдилища и да не е формирано незабавно, а да е сложено „ на трупчета ”, както твърди госпожа Бориславова и в никакъв случай сходни рецензии не са били отправяни към тези правосъдни юрисдикции.

Обещаното дотъкмяване в най-кратки периоди на почналите каузи в същите съдилища, издава несъобразяване с правилото на разделянето на управляващите и непознаване на коментираната материя, изключително що се касае до най-сложните и обемни каузи, които са на произвеждане и ходът им зависи от голям брой фактори.

Подобни изявления на представители на изпълнителната власт и то с потребление на отрицателни внушения, касаещи работата на съдилищата, е в прорез с върховенството на закона във всяка демократична страна. Популизмът и пропагандата по тематиката за профилираното правораздаване, целящи уронване на престижа му, с оглед реализиране на публично търпимото му очистване, не са подобаващи спътници на целената правосъдна промяна, която изисква изчерпателност, проницателност и доста сериозен експертен капацитет ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР