Специализираният наказателен съд разпита част от надзорниците на Агенцията за

...
Специализираният наказателен съд разпита част от надзорниците на Агенцията за
Коментари Харесай

Спецсъдът разпита свидетели по делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Специализираният углавен съд разпита част от надзорниците на Агенцията за приватизация по делото против някогашните министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и против предприемача Иво Прокопиев, съобщи Българска национална телевизия.

Припомняме, против тях беше повдигнато обвиняване, че през 2011 година са взели участие в продажбата на 33% от акциите на енергоразпределителното сдружение EVN на занижени цени, с което са ощетили страната с близо 28 млн. лв..

Днес и петимата очевидци отхвърлиха да имат информация за извършен напън върху тогавашния шеф на Агенцията и сегашен министър на стопанската система Емил Караниколов.

Те показаха, че за приватизацията на държавните дялове от EVN, ЧЕЗ и ЕОН е употребена една и съща процедура - избира се капиталов медиатор, който прави оценка на акциите, след което те се оферират на борсата.

Надзорниците на Агенцията за приватизация обявиха, че не знаят по какъв начин се е стигнало до решението продажбата да стане със закрит акцион.

По думи на някогашния министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков в решение на Министерския съвет е посочено, че миноритарните пакети на трите сдружения би трябвало да минат през Българската фондова борса. Агенцията за приватизация е администрация към държавното управление и тя извършва решенията на държавното управление, а не на някой министър, сподели още той и добави, че претенциите би трябвало да се насочат към Агенцията, а не към него.

Никой от петимата призовани очевидци от Надзорния съвет не уточни по какви критерии е определен капиталовият медиатор. Според прокуратурата обаче до избора му и до решението за закрит аукцион се е стигнало след напън върху Емил Караниколов.

По думи на прокурор Емил Петров и приватизацията, и борсата са били в ресора на Симеон Дянков, а акциите - в този на Трайчо Трайков.

" Това са двамата министри, които вземат решенията кое и по какъв начин да стане. Министерският съвет споделя да се извърши приватизацията, само че Министерският съвет не споделя по какъв начин, къде, за какво и по кой метод това да стане ", акцентира той.

Утре ще бъдат разпитани чиновници от министерствата на стопанската система и на финансите. Предстои да бъдат призовани и очевидци от Фондовата борса.

Припомняме, последното правосъдното съвещание при започване на 2019 година против Трайков, Дянков и Прокопиев беше отсрочено поради неявяването на един от юристите. Делото против тримата потегли всъщност едвам в края на януари.

На 5 март пък актуалният министър на стопанската система Емил Караниколов свидетелства по случая.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР