Специализираният наказателен съд публикува мотивите си за присъдата от 20

...
Специализираният наказателен съд публикува мотивите си за присъдата от 20
Коментари Харесай

Спецсъдът публикуваха мотивите за присъдата на Десислава Иванчева

Специализираният углавен съд разгласява претекстовете си за присъдата от 20 години на някогашната кметица на Младост Десислава Иванчева. Според спецсъда Иванчева утвърдила модел, при който съсредоточила в свое лице по едно и също време законодателни и изпълнителни пълномощия.

Това са единствено дребна част от претекстовете на арбитър Иво Хинов, който на над 260 страници обосновава 20-годишната присъда на Иванчева. Тя беше наказана поради това, че поискала рушвет от строителния бизнесмен Александър Ваклин, на 20 години затвор, 10 хиляди лв. санкция и отнемане от право да заема държавна служба. Заместничката й Биляна Петрова беше приета за отговорна, че е улеснила Иванчева да взема подкупа и получи 15 години затвор и 15 000 лв. санкция. Третият обвиняем по делото Петко Дюлгеров получи 12 години затвор и 12 000 лв. санкция за това, че уговорил срещата и взел участие в уговарянето на подкупа. Той беше лишен и от право 12 години да заема управителна служба.

Според Хинов Иванчева открива нов и друг, различен модел на практикуване на държавната власт - еднолично и независимо взимане на решение по тези въпроси, при игнориране на общата законова рамка. Действията на Иванчева са в безспорно несъгласие с правовия ред в страната, те основават казус - еднолично дефинира спомагателни фискални вземания, под формата на насилствени финансови искания (наименовани дарения), които изисква от избрана категория лица (най-вече строителни предприемачи); заплащането им е превърнато в изискване за осъществяване на съответните отговорности по административното обслужване на районната администрация.

От друга страна обаче, презумпцията за непорочност на Иванчева е била нарушена в деня на ареста, за който съдът цитира трайна процедура на Европейски съд по правата на човека. Така пред медиите някогашната кметица към този момент е била показана като отговорна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР