Специализираният наказателен съд призна за виновни 7 души за участие

...
Специализираният наказателен съд призна за виновни 7 души за участие
Коментари Харесай

Седем души са осъдени за данъчни измами за близо 1.4 млн. лв.

Специализираният углавен съд призна за отговорни 7 души за присъединяване в проведена незаконна група за данъчни измами. Групата работила от 2008 година до 2012 година на територията на Джебел, Кърджали и София. 7 години отнемане от независимост получи Бехчет Али, началник на групата, ощетила държавния бюджет с 1 398 960.30 лева посредством отбягване установяването и заплащането на Данък добавена стойност чрез отчитане на данъчни фактури за неизвършени вътрешно общностни доставки в страни от Европейски Съюз (които не се таксуват с ДДС).

Двама от участниците в групата са наказани надлежно на 5 година и 4 година отнемане от независимост, оповестиха от прокуратурата. Наложеното наказване на останалите четирима подсъдими е 3 година отнемане от независимост с 5-годишен изпитателен период.

До 2008 година ръководителят на групата се занимавал с произвеждане и законна търговия с плодове и зеленчуци. Фирмата му " БГ Фрут " ЕООД (със седалище в Джебел) внасяла плодове и зеленчуци от Турция и Гърция, като осъществила огромна част от тях на борсата в столичния кв. " Слатина ". За да усили облагата си, Бехчет Али решил да избегне заплащането на Данък добавена стойност, като употребява фактури за мним експорт в Румъния и Словакия.

За задачата тогава привлякъл първите двама участници в групата, специалисти по счетоводство. Те съставяли или осигурявали от други компании данъчни фактури за фиктивни вътрешно общностни доставки и недействителни транспортни услуги, вписвали ги в дневниците за покупки и продажби, изготвяли погрешни заявления по Данък добавена стойност и ги внасяли в НАП-Кърджали.

На базата на настоящата информация за стоковите наличия и действително изискуем Данък добавена стойност Бехчет Али определял в кой данъчен интервал да бъдат декларирани вътрешно общностни доставки. В случай на откриване на незаконната скица, била готова продажбата на сдружението на малоимотно и необразовано лице, като активността трябвало да продължи с друга компания.

На 27 октомври 2010 година сдружението фактически било продадено по предначертания проект. От 9 август 2008 година до продажбата му посредством незаконната активност държавният бюджет е бил ощетен с 1 044 226.29 лв.. Данъчните закононарушения на групата траяли посредством сдружение на нов притеглен в нея участник – " Ем Ди 68 " ЕООД (също със седалище в Джебел). За интервала до 10 май 2012 година посредством фиктивни продажби на плодове и зеленчуци в страни от Европейски Съюз, както и недействителни транспортни услуги, на бюджета е била нанесена вреда от още 354 734.01 лв..

Присъдата не е дефинитивна и може да бъде протестирана и обжалвана. Специализираната прокуратура ще внесе митинг против условните присъди на четирима от подсъдимите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР