Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на столичния район

...
Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на столичния район
Коментари Харесай

Съдът отстрани от длъжност кмета на "Младост" и нейния заместник

Специализираният углавен съд в профил от служба кмета на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова. Те бяха арестувани при демонстративен арест в центъра на София през април, като им беше повдигнато обвиняване за приемане на рушвет в изключително огромни размери.

Определението не е дефинитивно и предстои на обжалване. Съдът одобри, че не може упрекнат по дело да има законово право да упреква очевидец по същото дело, и по тази причина в профил Иванчева. Повод за това стана заповед на кмета от ареста с дата 21 май, с която тя уволнява един от своите заместници - Румен Русев.

Това беше главният мотив и на прокуратурата да изиска отстраняването й, защото с тази заповед Иванчева освен влияе на този очевидец, само че и насочва предизвестие към други очевидци, чиновници в общината. За Биляна Петрова съдът одобри, че в случай че остане на поста заместник-кмет, също ще може да влияе на очевидци в процеса.

Отстраняването става факт, макар че единственият документ, който Петрова е подала от ареста, е за удължение на отпуската й. Тя изиска да остане на поста, с цел да получава заплата, защото парите са нужни на фамилията й.

Остава отворен въпросът законни ли са издадените от Иванчева заповеди от ареста. Съдия Иво Хинов сподели, че има законова празнина за сходни проблеми и самият факт, че Иванчева е в ареста, не може да докара до отстраняването. Така излиза, че издадените от нея заповеди са законни, само че пък тя беше отстранена тъкмо поради една такава заповед.

В края на април Апелативният профилиран углавен съд остави за непрекъснато в ареста Десислава Иванчева, зам.-кмета на региона Биляна Петрова и някогашния кмет на " Младост " Петко Дюлгеров. Иванчева е упрекната във взимане на рушвет в изключително огромни размери, а Петрова и Дюлгеров за нейни помагачи. Според прокуратурата Дюлгеров е бил медиатор сред тях и изнудвания вложител Александър Ваклин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР