Специализираният наказателен съд отложи първото - разпоредително, заседание по делото

...
Специализираният наказателен съд отложи първото - разпоредително, заседание по делото
Коментари Харесай

Специализираният наказателен съд отложи първото заседание по делото за сделката за ЕВН

Специализираният углавен съд отсрочи първото - разпоредително, съвещание по делото за договорката за ЕВН. Причина за това бе, че на единия обвиняем не са връчени процесуалните бумаги в законовия период - 7 дни преди съвещанието. Той ги е получил на 9 януари.

По това дело обвинени са някогашният министър на стопанската система и енергетиката Трайчо Трайков, някогашният вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков, съиздателят на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, както и изпълнителният шеф на " Булброкърс " Радослав Рачев и Петър Василев и Любомир Евстатиев, които са също от компанията. Става дума за продажбата на миноритарните държавни дялове в ЕВН.

Иначе представителите на прокуратурата - Дойчо Тарев и Емил Петров (брат на някогашния следовател Петьо Петров, прочут като Пепи Еврото, за чието кариерно развиване писа " Капитал " ) настояха съдът да назначи аварийни бранители на подсъдимите, тъй като другояче щял да се бави доста процесът. Повод за настояването им стана отсъствието на юрист Даниела Доковска, която пази Прокопиев.

Тя е в чужбина на планувано от пролетта пътешестване, почнало в средата на декември, изясни колежката ѝ Ина Лулчева, която съставлява Трайков. Доковска е в Америка при сестра си, като това е единственото време, в което могат да се видят, добави тя и сподели, че могат с юрист Йорданка Вандова, представител на Рачев, да свидетелстват, че това е процедура от 20 години.

Прокуратурата настоя, че отсъствието на Доковска не е причина за отсрочване на делото.

Според обвинителите Прокопиев е можел и е трябвало да си провежда по различен метод отбраната, т.е., откакто определеният от него юрист е в чужбина, той е следвало да си наеме различен. След последните промени в Наказателно-процесуален кодекс бе записано, че разпоредително съвещание може да протече без наличието на бранител с изключение на в случаите на наложителното му присъединяване.

Отговори им юрист Вандова, която сподели, че Прокопиев не е имал задоволително време, тъй като за насрочването на делото се е схванало при започване на януари. Освен това посочи, че отсъствието на юриста му е по уважителни аргументи. Всички юристи се оповестиха за отсрочване на делото, като Ина Лулчева съобщи, че единствено неспазеният период за връчване на документите на подсъдмия Евстатиев в законовия период е задоволително съображение за отсрочване на съвещанието.

Отсъствието на юрист Доковска също е причина, само че тя е уважителна. Защитата бе единомислеща и по това, че не се постанова назначение на аварийни бранители, тъй като както юристите, по този начин и подсъдимите са процесуално виновни. На същото мнение бе и Марин Марковски (явявал се по каузи, заведени против и от премиера Бойко Борисов - бел. ред.) - бранител на Дянков.

Лулчева съобщи, че настояването на прокуратурата е обидно към отбраната и почива единствено на догатки.

Съдът не разяснява този въпрос, а единствено попита за повода за отсъствието на Доковска и не се произнесе по принцип дали то е съображение за отсрочване.

Освен това Петър Василев и Любомир Евстатиев бяха без юристи, тъй като по думите им не са могли да си провеждат отбраната. Затова съдът им сподели на идващото съвещание да дойдат с такива и им изясни, че може да им назначи служебни юристи.

Накрая съдът със съдействието на отбраната дефинира 7 дати за последващи съвещания през март и април, с цел да не се бави делото. Първата от тях е 8 март.

След съвещанието Прокопиев написа в обществената мрежа " Facebook ": " Днес беше първото, " разпоредително ", съвещание по делото EVN. Съдът не даде ход на делото, само че все пак има нещо положително. Обвинението е обществено и всеки може да се запознае с неговата цялостна неплатежоспособност.

По създание съм упрекнат за свое обществено изявление на Тристранния съвет през 2009 година, в което като представител на работодателите поддържам ограниченията, препоръчани от държавното управление, с цел да бъде избегнато увеличение на налозите и свръхдефицит в бюджета.

Чак не ми се има вяра какъв брой обратно във времето сме се върнали, когато истината беше монопол на ръководещата партия, а институциите се използваха единствено за принуда.

Продължавам да имам вяра в независимостта на съда и че в най-скоро време по правосъден път ще бъде комплициран завършек на този политически произвол. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР