Специализираният наказателен съд остави в ареста четири от седемте лица,

...
Специализираният наказателен съд остави в ареста четири от седемте лица,
Коментари Харесай

Четирима от схемата с онколекарства остават в ареста, търсят се още замесени

Специализираният углавен съд остави в ареста четири от седемте лица, арестувани в четвъртък за противозаконен експорт на онколекарства. Това са посоченият за началник на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов. Според съда има заплаха те да извършат ново закононарушение на независимост. Лекарките Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова ще са под домакински арест поради здравословни аргументи. Решението на Спецсъда може да бъде обжалвано в 3-дневен период.

Още в петък се разбра, че измежду арестуваните са двама лекари от частната столична онкоболница " Йоан Павел ", фармацевт от болничното заведение " Свети Мина " в Благоевград и медиатор на компания за експорт. На снощното правосъдно съвещание станаха известни детайлности за обвинените.

Според обвиняването, Милослав Пейков се е срещал с лекари и медицински служащи, от които е получавал медикаментите и е осигурявал търговията с тях. Задържаните двама лекари в действителност са майка и щерка - Небесна и Зора Балджийски. Дъщерята изписвала и изнасяла медикаментите, предоставяла ги е на брачна половинка си Борислав Сотиров, а той ги е предоставял на Милослав Пейков. Пейков се срещал и с фармацевтката на благоевградската болнична аптека, а тя - Светлана Тюлекова, е изписвала и заменяла медикаментите, отпускани с протоколи от лекарски комисии. Пейков е арестуван при приемане на белязаните лекарствени пет опаковки на Калоян Молалийски.

Прокуратурата изиска " задържане под стража " за всички, с изключение на за лекар Зора Балджийска, която е с влошено здраве, с диабет и се лекува в болница сега, също така има и болно дете. За нея бе поискана мярка домакински арест.
За закононарушенията, които се твърди, че са направили седемте арестувани, законът планува от 3 до 5 години отнемане от независимост, а за ръководителя на групата от 5 до 15 години.

Срещу Милослав Пейков са повдигнати и обвинявания за владеене на марихуана и оръжие без позволение.

Според отбраната на арестуваните няма ясно дефинирано обвиняване и нито доказателства, които да го поддържат. Адвокат Емануил Йорданов, бранител на трима от упрекнатите, съобщи, че " това е следващият образец, в който се вижда по какъв начин прокуратурата взема решение, че първо би трябвало да задържи обвинените и по-късно да събира доказателства. "

" За страдание има съдии, които толерират тази процедура и в случай че продължаваме по този начин ще се доближим напълно към румънския модел, където няма потребност от доказателства, просто през днешния ден би трябвало да се осъди министър, осъжда се министър. Утре би трябвало да се осъди кмет, осъжда се кмет ", сподели Йорданов.

Прокурор Манолова отговори задочно, че са събрани задоволително доказателства за активността на незаконната група. " Заедно с ГДБОП ще поставим оптимални старания, с цел да достигнем до други лица, които са работили по същата скица и са злоупотребявали с такива медикаменти ", добави Манолова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР