Специализираният наказателен съд оправда и шестимата обвиняеми по делото за

...
Специализираният наказателен съд оправда и шестимата обвиняеми по делото за
Коментари Харесай

Съдът оправда Прокопиев, Дянков и Трайков по делото ЕВН

Специализираният углавен съд оправда и шестимата обвинени по делото за продажбата през 2011 година на остатъчния държавен дял от 33% в електроразпределителното сдружение ЕВН. Оправдателни присъди получиха предприемачът и съиздател на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев, както и някогашните министри в първото държавно управление на Бойко Борисов - Симеон Дянков и Трайчо Трайков. За почтени бяха оповестени и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от " Булброкърс " - капиталов медиатор по договорката.

В ранните часове на предходната неделя спецпрокуратурата изиска затвор и за шестимата - наказване в междинния размер, само че без да посочи какъв брой години са това.

Според прокуратурата те са ощетили страната посредством продажбата на миноритарния дял от електроразпределителното сдружение ЕВН. Тезата на проверяващите е, че страната е била ощетена посредством съзнателно занижаване на акциите на сдружението, продадени посредством борсата. Прокопиев е обвинен като помощник. Прокуратурата го притегли към отговорност поради едно негово изявление на съвещание на Съвета за тристранно съдействие. Според проверяващите с него, както и със препоръки той е улеснил Дянков да извърши закононарушение по работа, обвързвано с приватизацията.

Преди да бъде оповестена присъдата на шестимата обвинени по делото " ЕВН ", бяха изслушани и последните им думи.

Пред съда Иво Прокопиев съобщи, че приватизацията на държавния дял в електроразпределителното сдружение освен, че не е ощетила страната с 20 млн. лева, както твърди в обвиняването си прокуратурата, само че е набавила пресен финансов запас за страната във време на тежка икономическа рецесия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР