Специализираният наказателен съд наложи наказание от 1 година лишаване от

...
Специализираният наказателен съд наложи наказание от 1 година лишаване от
Коментари Харесай

Осъдиха бившия шеф на Агенцията по рибарство Янчо Янев

Специализираният углавен съд наложи наказване от 1 година отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период на някогашния изпълнителен шеф на Агенцията по риболовство и аквакултури Янчо Янев за длъжностно закононарушение, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.
Той е приет за отговорен в това, че е нарушил отговорностите си като лице, заемащо отговорно публично състояние. Издал заповед, с която присъединил в разпределението на спомагателната квота за улов на калкан за 2014 година на рибарски транспортен съд, благосъстоятелност на компания „ Капитан Зет “ ЕООД, без да са налице законови предпоставки за това. Така дал опция на сдружението да получи Специално позволение за улов на калкан за 2014-2015 година, с което набавил за компанията и друга полза - обезпечил формалното покриване на критериите по Националната скица за извеждане от употреба на кораби от Българския черноморски рибарски флот при 100 % обезщетяване на притежателя.

Европейският съюз поддържа строго избрани квоти за улов на калкан в Черно море. За безболезненото въвеждане и поддържане на тази мярка, Европейски Съюз дава обезщетение под формата на безплатна финансова помощ по Оперативна стратегия за развиване на бранш „ Рибарство “ на всяко сдружение, което приключи улова на калкан и нареже на скрап специлизирания си за това транспортен съд. 85 на 100 от цената на изведения от приложимост кораб притежателят получава по Оперативната стратегия, а останалите 15 на 100 - от държавния бюджет.

За да бъдат изплатени средствата, въпросният транспортен съд би трябвало да дава отговор на разнообразни условия, в това число най-малко 2 години да е имал позволение за улов на калкан, да е излизал за риба в морето най-малко 15 пъти годишно и други

По същото дело чиновник на ИАРА в Бургас е наказан да заплати санкция за това, че съставил 4 документа от името на шефа на „ Капитан Зет “ ЕООД, измежду които заявление за издаване на особено позволение за улов на калкан в Черно море през 2014 година (дни по-късно и същото заявление за 2015 г.); декларация, че сдружението няма отговорности към ИАРА по влезнали в действие наказателни постановления, че корабът на сдружението не е правил противозаконен улов, няма нарушавания по европейския Регламет, че е оборудван с инсталация за следене от от системата за наблюдаване на ИАРА.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР