Специализираният наказателен съд изведнъж омекна и взе да проявява разбиране

...
Специализираният наказателен съд изведнъж омекна и взе да проявява разбиране
Коментари Харесай

Спецсъдът вече се трогва от здравословните проблеми на обвиняемите

Специализираният углавен съд внезапно омекна и взе да демонстрира схващане към здравословните проблеми на обвинените. Доскоро магистратите там не се трогваха от такива доводи и образец за това са отстраненият кмет на " Младост " Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, които макар многочислените си премеждия останаха над 9 месеца в килията.
Заради влошено здравословно положение под домакински арест е освободен шефът на Национален осигурителен институт в Силистра Милен Пенчев. Преди 10 дни представител на спецпрокуратурата описа схемата " СМЧ - мощно мой човек ", която работила в дунавския град. В тамошния клон на Национален осигурителен институт се създавали подправени документи за фиктивен трудов стаж в минната промишленост или армията, с цел да се получи оптималната пенсия. Посредник съобщавал на шефа имената на бъдещите пенсионери, а той по телефона ги диктувал на началничката на отдел " Отпускане на пенсии ". Тя записвала на записка абревиатурата " СМЧ - Пенчев " - т.е. " мощно мой човек ", с цел да бъдат придвижени бързо. Пенсионерите са получавали дебитните си карти, по които били превеждани парите, чак откакто групата си " удържи " 10 хиляди лева Поне 20 души са се възползвали от услугата и са се сдобили с оптималната пенсия - измежду тях има кметове, зам.-кметове, общински съветници и хора без трудов стаж, написа през днешния ден Сега.
Въпреки бомбастиката съдът задържа единствено трима души в началото. Те са с повдигнати обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група. Двама от тях в този момент са освободени. Освен Пенчев от ареста излиза и началникът на отдел „ Отпускане на пенсии “ Стоянка Симеонова. Определена ѝ е гаранция от 7000 лв.. В ареста остава единствено някогашният чиновник на Национален осигурителен институт Тодор Тодоров, апетитен от прокуратурата за медиатор. Решението на съда е дефинитивно.
Пред съда Пенчев съобщи, че е почтен и самият той е алармирал прокуратурата за незаконната скица. На излизане от ареста той сподели, че при обиск в дома през декември в чантата му имало документи, показващи, че той е разпоредил случаите с непозволено отпускани пенсии да бъдат предадени на държавното обвиняване и Икономическа полиция.
Ден по-рано и различен прочут обвинен беше освободен, въпреки и единствено от първоинстанционния спецсъд. Той дефинира 500 000 лева гаранция на притежателя на „ Винпром Карнобат " Миню Стайков, упрекнат за пране на пари и укриване на над 1 милион лева налози. Стайков изиска да излезе от ареста поради влошеното си здравословно положение - на 31 октомври е получил инсулт и е бил лекуван в болничното заведение на Министерство на вътрешните работи. На закрито съвещание, на което обвиненият отиде в инвалидна количка, правосъдният състав реши, че неприятното му здраве не разрешава да продължи да се лекува в затворническата болница. Другият обвинен Иван Димитров, наследник на кмета на Карнобат, също излиза под гаранция от 50 хиляди лв.. Решението ще бъде протестирано от прокуратурата, по тази причина двамата ще останат в ареста до изговаряне на апелативния спецсъд.
В средата на февруари под домакински арест беше оставен и синът на Миню Стайков - Стайко, който безрезултатно беше търсен от Интерпол, а се появи внезапно в „ Пирогов " с изказванието, че е бил похитен. И за Стайков-младши съдът реши, че е болен и би трябвало да си е у дома.
Такива екстри за Иванчева и Петрова нямаше.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР