Специализираният наказателен съд е прекратил делото срещу окръжния прокурор от

...
Специализираният наказателен съд е прекратил делото срещу окръжния прокурор от
Коментари Харесай

Върховният съд ще решава кой съд да гледа дело срещу прокурор

Специализираният углавен съд е прекратил делото против окръжния прокурор от Плевен Димитър Захариев, осведоми news.lex.bg. Той бе пратен на съд по обвиняване за присъединяване в групата за рекет на Камен Балбузнов-Куката, както и за машинация.

Съдия Лилия Георгиева е стимулирала прекратяването с едно от повдигнатите обвинявания - машинация, по което съгласно нея той би трябвало да бъде съден от Софийския градски съд (СГС), което не е обвързвано с обвиняването за присъединяване в незаконна група. Затова делото е било пратено по подсъдност на градския съд, където пък арбитър Тони Гетов е решил, че съгласно последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) щом магистрат е упрекнат за присъединяване в незаконна група, делото би трябвало да бъде гледано от спецсъда, без значение другото обвиняване за машинация. Съдия Гетов също е прекратил делото и го е пратил на Върховния касационен съд (ВКС), който да каже кой съд би трябвало да гледа процеса.

Миналата година прокурор Захариев беше задържан в правосъдна зала на градския съд, където се гледа друго дело против него. Задържането му беше точно по отношение на новите обвинявания за присъединяване в групата на Камен Балбузнов-Куката, рекетирала компании с налагане на защита. Според прокуратурата Захариев е покровителствал групата като е употребявал длъжността си.

Успоредно с това Захариев е упрекнат и в машинация на доктор. Заедно с него беше арестуван и служителят в Главна дирекция " Охрана " към Министерството на правораздаването Мирослав Минков. Според прокуратурата Захариев е разпореждал на Минков да заплашва очевидци, които биха говорили против Балбузанов. От лятото на предходната година прокурорът е под домакински арест поради влошено здраве.

В случая подсъдното на градския съд, съгласно Георгиева машинация е наказуемо с от 5 до 15 година затвор, а присъединяване в проведена незаконна група, което е от компетентността на спецсъда, се санкционира с от 3 до 10 година затвор. Затова, заключва Георгиева, делото би трябвало да отиде в градския съд.

Според Гатев подсъдността на спецсъда е разказана в особените правила на Наказателно-процесуален кодекс, а тази на градския да гледа някои каузи против магистрати - в общите. Той акцентира, че особените правила изключват приложението на общите. Той добавя, че първоинстанционният и апелативният спецсъд към този момент са се произнасяли по молби за изменение на ограничения за неотклонение по това дело, без да са се усъмнили в нито един миг в своята подготвеност.

Още при основаването на профилираните съдилища, депутатите бяха решили съществено въпроса с сходни разногласия за подсъдност като записаха, че когато против еднакъв човек е повдигнато обвиняване за няколко закононарушения, едно от които е подсъдно на спецсъда, делото за всички закононарушения е подсъдно на този съд. Конституционният съд разгласи обаче наредбата за противоконституционна.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР